Hoe focust een oog zich?

Frank stelde deze vraag op 08 september 2006 om 17:20.

Om iets in detail te zien moet ons oog zich focusen, dit gebeurd uiteraard vanzelf als we ergens naar kijken? Kan iemand me heel kort uitleggen wat daarbij verandert bij het oog (bijvoorbeeld verschil tussen op iets ver en dichtbij focusen)

Heeft bijziend, verziend daar iets mee te maken? Wil het bijvoorbeeld zeggen dat iemand die perfect ziet (en dan eventjes een bril opzet van iemand die niet goed ziet) dat door die bril de persoon zijn oog niet meer kan focusen?

Hartelijk bedankt

Reacties

Jaap op 11 september 2006 om 11:06

Hoi Frank,

Goede vraag, het oog focust zich door kleine spiertjes die er aan de zijkant van zitten. Het oog werkt als een lens en bij het focussen wordt die lens zo vervormd dat het brandpunt (focus) zich richt op de afstand waarop je iets scherp wil hebben, dus dichtbij of ver weg.

 
Als je een bril opzet van iemand die niet goed ziet, dan zal het oog na enige tijd ook voor die bril compenseren, omdat je hersenen zich realiseren dat er geen scherp beeld binnenkomt. Net zoals ze dat doen wanneer het donker wordt.

Bijziende mensen kunnen zich niet meer goed focussen op objecten die ver weg staan, zien dus alleen dichtbij. Voor verziende mensen is het precies omgekeerd.

Groeten,

Jaap
 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)