rotatie van de aarde

G.Simons stelde deze vraag op 31 augustus 2006 om 23:37.

Waarom draait de aarde? Het is een vraag van een van mijn leerlingen (2VMBO) die ik enthousiastr heb gemaakt om steeds vaker stil te blijven staan bij de natuurkundige aspecten van gewonde dagelijkse dingen.

 Wel handig als ik een idee heb van de aard van de oplossing. Wie kan mij verder helpen?

Reacties

Jaap op 01 september 2006 om 00:49

Dag G. Simons,
Veel astronomen nemen aan dat het zonnestelsel is ontstaan uit een wolk van gas en uiterst fijne vaste deeltjes. Door de gravitatiekracht (zwaartekracht) trok deze wolk zich samen. De materie bewoog niet in rechte lijn, maar in spiraalbanen naar het centrum. Aanvankelijk draaide de wolk namelijk langzaam om een as. (Het zou wel erg toevallig zijn als er helemaal geen draaiing was...)
Naarmate de materie zich samentrok, werd de draaiing steeds sneller. Net zoals kunstschaatser steeds sneller om zijn as draait wanneer hij de armen naar zich toe trekt. Door de snellere draaiing nam de gaswolk een plattere vorm aan, als een pannenkoek.
Door de gravitatiekracht ontstonden in deze schijf verdichtingen. Binnen zo'n verdichting spiraliseerde de materie opnieuw naar binnen en trad een snellere draaiing op. Zo is de huidige draaiing van de aarde om zijn as ontstaan: uit de aanvankelijke draaiing van de materie in de wolk waaruit de aarde is ontstaan.
Zekerheid over deze theorie is er niet.
Hopelijk kunt u hieruit een antwoord voor uw leerling destilleren, en blijft hij/zij zich verwonderen over de alledaagse natuurkunde.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)