blussen fakkel

kris stelde deze vraag op 13 juli 2006 om 12:50.

Beste,

Langs deze wilde ik even vragen hoe het zit met het blussen van parafine fakkels (soort dikke kaarsen op een stok die men in de tuin plaats) die deze dagen veel gebruikt worden.

Een vriend vertelde me dat deze niet mogen geblust worden met waarop ik zei dat het het geen probleem mag geven omdat de vlam zich in open lucht bevindt. Tevens haalde ik ook aan dat men ook rekening moet houden onder welke hoek en met welke snelheid men het water op de toorts(fakkel) werpt horizontaal of vertikaal en vlug of traag.

Had er niks mee te maken zei hij want een frietketel is ook vet en wordt in aanraking met water een vuurbol.

Kan u hier eens meer info over geven hoe het nu juist wel zit en hoe niet.

 Van harte dank bij voorbaat.

Groetje kris  

 

Reacties

Ron op 17 juli 2006 om 13:16
Een brandende kaars kun je volgens mij best met water blussen. Bij frituurvet ligt dat anders, omdat je daar veel vet hebt in de vloeibare vorm. Dit vet heeft een hogere temperatuur dan 100 0C, en daarom is blussen met water gevaarlijk (het water verdampt en het vet spat alle kanten op). Wat ook goed mogelijk is, is het doven van de kaars met een oude vochtige lap. Wikkel de lap om de brandende kaars, het water zorgt voor de eerste doving. Als dat niet genoeg is, maakt de lap het 'karwei' af (de lap belemmert de toevoer van zuurstof).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)