Versnelling van een tennisbal

Djelmer stelde deze vraag op 05 juli 2006 om 16:10.

Op welk moment bereikt een tennisbal zijn maximale snelheid? is dat precies op het moment van het verlaten van het racket of is dat pas een paar meter verder?

Zelf denk ik dat laatste, naar mijn idee haalt een tennisbal pas na het verlaten zijn werkelijke topsnelheid.

Groet,
Diederik

Reacties

Ron op 07 juli 2006 om 20:54

Bij het wegslaan van een tennisbal, oefen je met je racket een kracht uit. Hierdoor verandert de tennisbal van snelheid (en richting). Direct na het verlaten van het racket houdt die kracht op en verandert die de snelheid dus niet meer. Direct na het verlaten van het racket wordt de bal al afgeremd door de wrijvingskracht die ontstaat doordat de bal een snelheid heeft. Dus, direct na het verlaten van de racket is de snelheid het grootst.

Iets meer toelichting:Je kunt de snelheid van een voorwerp veranderen door er een kracht op uit te oefenen. Geef er een schop tegen, sla er tegenaan of laat iets stuiteren op de grond. Wanneer er geen krachten werken, blijft de snelheid van een voorwerp altijd constant.

Op aarde zijn er eigenlijk altijd tenminste twee krachten voor een bewegend voorwerp: de wrijvingskracht die afhangt van de snelheid en de zwaartekracht die gewicht is naar het middelpunt van de aarde.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)