energie-omzetting in veer

Mark stelde deze vraag op 10 juni 2006 om 10:33.

Ik heb de volgende opstelling: Op een tafel staat een statief met bovenaan bevestigd een klem met een veer. Aan de veer hangt een massa die ik laat vallen. Ik meet dan tot hoever het blokje valt(vanaf de rusttoestand van de veer zonder massa), waarna het weer wordt omhoog getrokken.

Ik wil dan berekenen hoeveel veerenergie er is in het omkeerpunt onderaan, Uitwijking is dan max, zodat ik de veerconstante kan berekenen.

Alle energie is daar omgezet in veerenergie, en voordat ik het blokje losliet was er alleen potetiele zwaarte-energie. Alle zwaarte-energie is dus veerenergie geworden, dus m*g*h=0.5*C*A^2.  

Mijn vraag is: wat moet je voor de h invullen? Moet je de hoogte van de tafel+de hoogte van het statief? Of alleen de afstand tussen de tafel en de klem met de veer? Of is Umax. de hoogte?

Ik denk zelf dat je de hoogte van de tafel ook moet meerekenen want de zwaartekracht werkt vanaf de grond, maar ik weet het niet zeker.

b.v.d.

Mark

Reacties

Ron op 10 juni 2006 om 16:47

Voor de h in de formule moet je de afstand invullen die het blokje heeft afgelegd. In jouw geval dus de afstand tussen het beginpunt (met de veer in rust) en het keerpunt. Dat is precies de A die je aan de andere kant van de vergelijking hebt staan.

De hoogte van tafel en statief maakt niets uit. Als je het statief op de grond zet zal de veer even ver uitrekken. Als je de proef nog gaat uitvoeren is het misschien een goed idee om de boel te filmen en daarna vanaf de film de waardes af te lezen. Opname stilzetten en beeldje voor beeldje afspelen of video inlezen in bijvoorbeeld videometen van Coachthuis.

 

Succes ermee.

 

 

Mark op 11 juni 2006 om 19:33
Bedankt Ron, ik kom er nu denk ik wel uit.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)