Comparator, transistor en inverter

Piet stelde deze vraag op 07 juni 2006 om 17:23.

Wij maken op school(VWO, JRL Boxtel), gebruik van een normaal systeembord. Nu moeten wij met een proef een bepaalde schakeling maken. Ik heb vanalles geprobeerd, maar het lukt me gewoonweg niet. De vraag luidt:

Leg uit hoe je met 1 systeembord, gebruikmakend van 1 inverter (of transistor), een comparator en een EN-poort of een OF-poort een schakeling kunt maken die een lamp laat branden als de temperatuur tussen de bij e2 bepaalde waarde en 40 graden celsius zit.

Voordat je dit kunt beantwoorden, zal ik eerst vertellen hoe het allemaal in elkaar zit. Wij maakten gebruik van een temperatuursensor, bij 40 graden celsius geeft hij een spanning door van circa 2,3. Dit stel ik in op de comparator. Daarnaast maak ik gebruik van een invertor, deze werkt bij een spanning onder 0,55 volt. Ik heb gebruik gemaakt van een OF-poort en een LEDje, maar omdat ze allebei tussen de waardes die ik moet hebben een 0 doorgeven, kan de OF-poort geen hoog signaal doorgeven.

Zou iemand mij kunnen helpen? Alvast bedankt

Piet

Reacties

Jaap op 07 juni 2006 om 19:30

Dag Piet,
Graag verduidelijking: wat is "de bij e2 bepaalde waarde"?
Wat is er bij e2 gedaan? Hoe groot is de daar bepaalde temperatuur? Hoe groot is de sensorspanning bij die temperatuur?
Groeten, Jaap Koole

Piet op 07 juni 2006 om 20:38

Bij e moesten wij het volgende doen:

Geef de waarden van de spanning waarbij de transistor en de invertor inschakelen.(invertor 0,65 V en invertor 1,19V)

 Bij e2 moesten wij de desbetreffende temperaturen zoeken in de grafiek die we erbij hadden gekregen. (-2 graad celsius transistor en 12 graad celsius invertor)

Jaap op 07 juni 2006 om 23:14

Dag Piet,
Bedankt voor de verduidelijking. Helaas blijven enkele zaken in nevelen gehuld. Je noteert "invertor 0,65 V en invertor 1,19V". Dat begrijp ik niet. Klopt het vermoeden dat je temperatuursensor een hogere spanning geeft als de temperatuur hoger is? Verder rijst de vraag of het toegestaan is én de invertor én de transistor te gebruiken (naast andere componenten).
Laten we kijken naar een systeem waarin we de invertor en de invertor beide mogen gebruiken. Laten we eerst de situatie bij 20 °C nalopen. Deze temperatuur ligt tussen de bedoelde grenzen (ja toch?). Verbind je de sensor met de comparator (met Uref=2,3 V), geeft de comparator een laag signaal. Verbind je de sensor bovendien met de invertor, geeft de invertor een laag signaal. (Dit heb je zelf ook al opgemerkt?). De kwestie is nu: hoe verkrijg je een hoog signaal voor je led uitgaande van de twee lage uitgangen van comparator en invertor? Dat vraagt om een verwerker die omkeert. Je invertor is al bezet, dus neem je de ...(X)... Omdat je niet twee uitgangen (van de comparator en de invertor) mag verbinden met de enige ingang van ...(X)..., zet je daar een poort tussen. Bedenk welke je moet kiezen: OF dan wel EN. Bedenk vervolgens waarom je schakeling ook goed werkt bij −10 °C en bij +50 °C. Als je in je schakeling de invertor en de transistor verwisselt, is de ondergrens van het bewaakte gebied −2 °C in plaats van +12 °C.
Succes met je opdracht, Jaap Koole

Piet op 09 juni 2006 om 15:01

Het is me gelukt,

Ik heb gebruik gemaakt van een OF-poort, en de uitgang hiervan naar een transistor geleid en toen naar een LED, en het werkt,

 Heel erg bedankt, Piet

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)