valversnelling jojo

Karlijn stelde deze vraag op 04 juni 2006 om 22:08.
Ik ben bezig met een PO over de jojo, maar zouden jullie mij de valversnelling kunnen vertellen zodat ik de rest van de waarden kan vinden want ik mis alleen deze nog.

Reacties

Jaap op 05 juni 2006 om 00:53

Hoi Karlijn,

Bedoel je de valversnelling g? Die is 9.81m/s^2

Of bedoel je de baanvergelijking van de jojo? 

 Jaap
 

Karlijn op 05 juni 2006 om 01:33

ik bedoel de val versnelling, die is volgens mij niet 9,81 omdat de jojo langs het touw valt. De baansnelheid is toch gewoon v = omega*r?

 

 

Jaap op 05 juni 2006 om 11:23

Dag Karlijn,
Al gekeken op www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=285605
?
Stel gerust vervolgvragen.
Succes met je praktische opdracht, Jaap Koole

Karlijn op 05 juni 2006 om 23:02
     a=           -g                .

             1 +  R2 / 2r2

dit is de formule waar je het mee moet berekenen maar zou iemand hier een voorbeeld van kunnen geven want ik heb te weinig waarden om deze te kunnen invullen?? en ik moet deze kunnen uitleggen met goede waarden.
Jaap op 06 juni 2006 om 02:06

Dag Karlijn,
Wat R en r in je formule voorstellen, is niet duidelijk. Je geeft ons een raadsel op...
Stel dat de jojo aan een koord hangt en dat je het koord stilhoudt. Het koord is gewikkeld op de as van de jojo. Deze as heeft een straal r. De as zit tussen twee schijven, elk met straal R. De waarden van de stralen r en R (of de diameters) kun je meten met een schuifmaat.
Door de zwaartekracht gaat de jojo steeds sneller draaien en wordt het koord afgewikkeld. De versnelling van de jojo omlaag noemen we a. Als bij voorbeeld a=4 m/s², neemt de snelheid van de jojo in 0,3 seconde toe met Δv=a×Δt=4×0,3=1,2 m/s. Als hij al omlaag bewoog met 0,7 m/s, is zijn snelheid na 0,3 s geworden 0,7+1,2=1,9 m/s.
Als je het koord stilhoudt, als er geen wrijving is en als de massa van de as verwaarloosbaar is ten opzichte van die van de schijven, geldt a=g/{1+R²/(2×r²)} met g=9,8 m/s² is de valversnelling. De afleiding van deze formule valt buiten de gangbare leerstof van natuurkunde 1,2 op het vwo.

Voorbeeldopgave
De as van een jojo heeft een diameter van 2,0 cm en schijven met een diameter van 5,6 cm. Er zit 1,2 meter koord op de kern gewikkeld. Je laat de jojo los, vanuit rust.
a. Bereken de versnelling van de jojo.
b. Bereken hoe lang het duurt tot de jojo voor het eerst op zijn laagste punt komt.
c. Leg uit hoe het komt dat de jojo daarna weer een stukje omhoog beweegt, hoewel je het koord stilhoudt.
De beweging van de jojo kun je met een videocamera opnemen, met een meetlat op de achtergrond. Als je de video-opnamen in de computer laadt, kun je de beweging beeld voor beeld analyseren met een programma zoals IP Coach. Vraag maar aan je juf of mees!
Succes, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)