systeembord/verschillende poorten

Mariel stelde deze vraag op 26 mei 2006 om 13:36.

Hoi,

Ik heb een vraag over een bepaald schema met poorten enzo,

in dit schema sluit je de set van de geheugencel aan op een drukknop. De reset van de geheugencel sluit je aan op een andere drukknop. De uitgang van de geheugencel sluit je aan op de teller, en wel op de ingang: tellen aan/uit. Je sluit ook een pulsteller aan op de teller.

Als je nu op de drukknop die aan de set van de geheugencel verbonden zit drukt gaat de teller tellen en blijft hij tellen (want de uitgang van de geheugencel blijft hoog.) Als je nu op de reset van de geheugencel drukt stopt hij met tellen en kun je je tijd aflezen. Maar als je nu twee keer op de drukknop die met de reset van de geheugencel verbonden is, gaat de teller dan weer op nul? zo niet, hoe krijg je hem dan weer op nul? want de reset (derde uitgang) van de teller is nergens aan verbonden?

Dus, met andere woorden, kun je de teller op het systeembord ook nog op andere manieren op nul zetten, behalve met de uitgang reset van de teller? (we gebruiken een systeembord van het cma)

Alvast heel erg bedankt voor het oplossen van dit probleem, hoop dat het een beetje duidelijk is...

Reacties

Jaap op 26 mei 2006 om 15:59

Dag Mariel/Mariël,
Nee, met de DrukSchakelaar (DS) die verbonden is met de reset van de geheugencel (M) kun je de teller niet op nul krijgen. Ook niet als je meer dan een maal op die DS drukt. Daarmee maak je immers de uitgang van M laag (mits M-set laag is). Het  gevolg is alleen dat de pulsen die bij de teller binnen blijven komen, niet meer worden geteld. Twee maal drukken op de DS van reset-M verandert daar niets aan.
Ja, er zijn andere manieren om de teller weer op nul te krijgen. Je kunt bij voorbeeld de variabele spanning van het systeembord verbinden met de resetingang van de teller. Zet die spanning eerst op nul; maak set-M hoog zodat de "klok" begint te lopen; stop de klok met reset-M; lees het aantal getelde pulsen af; zet de klok op nul door de variabele spanning even op 5 volt te zetten en daarna weer op 0 volt.
Alternatief: verbind de geluidssensor via de comparator met de reset van de teller. Dan kun je de teller op nul zetten door in je handen te klappen. (Het kan gebeuren dat de teller al op nul springt doordat de sensor het contactgeluid van een DS oppikt. Dat kun je soms voorkómen door Uref van de comparator op een hogere waarde in te stellen.)
Wist je dat je zulke schakelingen met het programma Systematic op de computer kunt simuleren? Vraag je docent er eventueel naar.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)