Hoi Eline,
Vbtje.
In de meet- en regeltechniek wordt vaak gebruik gemaakt van een filter om ruis en stoorsignalen weg te filteren. Het signaal dat je meet (gewenste frequentie) moet uiteraard wel door het filter komen, maar alle andere signalen (ofwel andere frequentie's) moeten zoveel mogelijk verzwakt worden. Stel dat het siganaal dat je meet een elektrische spanning is van 20 Hz. Daarboven op zitten allemaal stoorfrequenties van 1000 Hz en hoger. Je wilt dan een filter dat de lage frequentie van 20 Hz doorlaat en hoge frequentie's boven de 1000 Hz verzwakt. Als je dat in een grafiek weer wilt geven, kun je op de horizontale-as de frequentie's uitzetten en op de verticale-as de versterking.
Deze grafiek is dan je frequentiekarakteristiek. Het geeft het 'karakter' van je filter weer, dus de versterking/verzwakking voor de verschillende frequentie's
Kortom, een frequentiekarakteristiek komt aan de orde op het moment dat een systeemrespons (uitgangsignaal van een systeem als gevolg van een ingangssignaal) afhankelijk van de frequentie is.
Iets duidelijker nu?
Gerwin