thermostaat

claudine stelde deze vraag op 30 maart 2006 om 13:12.
Bouw een thermostaatschakeling d.m.v. systeembord

Reacties

Jaap op 30 maart 2006 om 20:36

Hoi Claudine,

Misschien wil je vraag iets specifieker stellen, zoals waar je precies vastloopt bij het bouwen van een dergelijk schakeling en wat er precies verwacht wordt. Als je al wat begrip hebt van hoe een systeembord werkt kom je met dit artikel hopelijk wat verder.

 

 Jaap

Claudine op 01 april 2006 om 01:04

Beste Jaap,

Voor een practicum van school moet ik een thermostaatschakeling bouwen met behulp van een systeembord, of meerdere systeemborden. Voorbeeld: ik moet een temperatuur houden tussen de 22 en 30 graden C. Dan moet ik er dus voor zorgen dat de thermostaat aanslaat als de temperatuur een waarde aanneemt onder de 22 graden C, en weer uitslaat bij een temperatuur van 30 graden C. Wat ik weet, is dat ik dit doe door een losse temperatuursensor aan het invoerblok van het systeembord te koppelen, deze verbind ik met twee comperatators, namelijk die van het systeembord waar ik de sensor aan heb aangesloten, en aan een tweede systeembord, vervolgens verbind ik de comperators weer met een relais aan het uitvoerblok. Nou heb ik het vermoeden dat ik ook de geheugencel van het systeembord moet gebruiken, maar dat weet ik niet zeker. En de grote vraag is dan natuurlijk hoe ik alles zo schakel dat het systeem dan ook daadwerkelijk goed gaat werken.

 Gr. Claudine

Melvin op 01 april 2006 om 11:36

Beste Claudine,

In dat geval ben je er al bijna! Je opzet is inderdaad goed (het ingangssignaal vergelijken met vaste waarden die overeenkomen met 22 en 30 °C) en je moet inderdaad een geheugencel gebruiken. Wanneer de ene comperator aangeeft dat het temperatuur onder de 22 °C is, moet de geheugencel geset worden. Als de andere comperator aangeeft dat de temperatuur boven de 30 °C is, moet hij weer gereset worden. De uitgang van de eerste comperator moet dus naar de set- en de uitgang van de andere moet naar de reset-ingang gaan. De uitgang van de geheugencel kan dan via het relais naar het uitvoerblok gaan.

Je kan je systeem testen door bijvoorbeeld een variabele spanningsgenerator als ingangssignaal te gebruiken. Nu moet de uitgang vanaf een bepaalde waarde aanslaan en vanaf een hogere waarde weer uitgaan.

Groeten,
Melvin

Claudine op 02 april 2006 om 11:16

Beste Jaap en Melvin,

Hartelijk dank voor jullie reacties op mijn vraag over de thermostaatschakeling. Ik kan nu met een gerust hart het practicum morgen op school uitvoeren, nu ik weet hoe ik de geheugencel moet toepassen in mijn schakeling en hoe de rest van de schakeling in elkaar zit. Nogmaals veel dank,

 Gr. Claudine

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)