horizontale worp

Patrick stelde deze vraag op 02 maart 2006 om 19:49.
Een kogel wordt met een snelheid (niet bekend) horizontaal weggeschoten. De kogel bevindt zich op 1,5 m hoogte en landt 6 m verder. Bereken de hoek die de kogel met de grond maakt als die landt.
Weet iemand deze?

Reacties

Lisa op 03 maart 2006 om 13:05

Hoi Patrick,

dit noemen we een horizontale worp. We hebben hier een aantal formules bij. x(t)=x(0)+v_x(0)*t+1/2*a*t2, en y(t)=y(0)+v_y(0)*t+1/2*a*t2. x(t) en y(t) zijn de afstanden die zijn afgelegd als de kogel de grond raakt dus horizontaal (x) is 6m en verticaal (y) is 1,5m. In de x-richting is geen versnelling (a) en in de y-richting is dat de zwaartekrachtsversnelling van de aarde (g=9,8 m/s2). v_x(0) geeft de beginsnelheid weer die onbekend is en in de y-richting nul. De beginpostitie x(0) en y(0) is nul. Rest:

6=v_x(0)*t en 1,5=1/2*g*t2

Uit de tweede vergelijking haal je t, het tijdstip waarop de kogel de grond raakt en door dat in te vullen in de eerste vind je v_x(0). Om nu de hoek te berekenen moeten we de snelheid weten waarmee hij de grond raakt. In de x-richting hebben we het net uitgerekend en in de y-richting bepalen we dat met v_y(t)=g*t, hier staat dat de snelheid in de y-richting gelijk is aan de versnelling maal de tijd. En g en t weten we ook. De hoek is tan^-1(v_y(t)/v_x(t)).

Die hoek zie je het beste als je een plaatje van de situatie tekent, als je er niet uitkomt moet je het maar laten horen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)