Hoi Patrick,
dit noemen we een horizontale worp. We hebben hier een aantal formules bij. x(t)=x(0)+v_x(0)*t+1/2*a*t2, en y(t)=y(0)+v_y(0)*t+1/2*a*t2. x(t) en y(t) zijn de afstanden die zijn afgelegd als de kogel de grond raakt dus horizontaal (x) is 6m en verticaal (y) is 1,5m. In de x-richting is geen versnelling (a) en in de y-richting is dat de zwaartekrachtsversnelling van de aarde (g=9,8 m/s2). v_x(0) geeft de beginsnelheid weer die onbekend is en in de y-richting nul. De beginpostitie x(0) en y(0) is nul. Rest:
6=v_x(0)*t en 1,5=1/2*g*t2
Uit de tweede vergelijking haal je t, het tijdstip waarop de kogel de grond raakt en door dat in te vullen in de eerste vind je v_x(0). Om nu de hoek te berekenen moeten we de snelheid weten waarmee hij de grond raakt. In de x-richting hebben we het net uitgerekend en in de y-richting bepalen we dat met v_y(t)=g*t, hier staat dat de snelheid in de y-richting gelijk is aan de versnelling maal de tijd. En g en t weten we ook. De hoek is tan^-1(v_y(t)/v_x(t)).
Die hoek zie je het beste als je een plaatje van de situatie tekent, als je er niet uitkomt moet je het maar laten horen.