vermogen verwarming

sabien stelde deze vraag op 01 maart 2006 om 19:05.

Beste,

Ik had graag wat hulp gehad bij het oplossen van de volgende probleemstelling:

Men wil een huiskamer verwarmen met kolenhaard. De kamer is 3m breed, 4m lang en 3m hoog. Alle muren zijn van beton. Neem aan dat er geen warmte verloren gaat door vloeren en plafond. Aan de overkant van de kamer (3m bij 3m) is een ruit van 4m². De dikte der muren is 1dm en die van het glas 4mm. Het soortelijk geleidingsvermogen van warmte in joule per seconde en per meter bij een temperatuursinterval van 1°C pr m is per m² voor beton, 0,84 en voor glas 1,26.
Men wil de kamertemperatuur in de kamer op 18°C houden. De buitentemperaturen zijn aan de raamkant 2°C en aan de linder, rechter en achtermuur 8°C. Hoeveel joule gaat er per uu door het beton verloren? Hoeveel kilogram steenkool met een verbrandingswaarde van 33500 kJ per kg zijn er per uur nodig voor de aanvulling van de verloren warmte, als de haard een rendement van 80% heeft?

 Hèhè, een stevige opgave, niet? Ik hoop dat ie voor u minder uitdagend is dan voor mij?

Alvast bedankt voor uw hulp!!

groetjes

Reacties

Melivn op 02 maart 2006 om 14:39

Beste Sabien,

Om uit te rekenen hoeveel warmte door het beton en het raam gaat, heb je de volgende formule nodig:

W=k*A*T/d, met W het vermogen (J/s) wat door het materiaal komt, k de materiaalsconstante, A het oppervlak, T het temperatuursverschil en d de dikte van het materiaal.

Nu rest nog het invullen van de formule. Voor het glas is dit: W=1,26*4*16/0,004 = 20 kJ/s, dus dit is 73 MJ per uur.

Voor het beton mag je het zelfde doen (let voor het berekenen van A er wel op dat waar er een raam is, er geen beton zit).

Stel voor dat je voor het glas en beton samen uitkomt op een energie 'E' per uur. Door het verbranden van de steenkool komt er per kg 33500 kJ vrij, waarvan 80% nuttig is, dit is dus 26800 kJ. Als de kamer per uur E aan energie kwijtraakt, moet je dus E/(26500 kJ)  kg per uur aan steenkool verstoken.

Is het zo duidelijker? Groetjes,

Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)