Dat massa traag is, is denk ik een beetje een rare stelling.
Met de massatraagheid van een voorwerp wordt bedoeld dat een massa onverstoord verder gaat waar het mee bezig is, mits er geen krachten op werken (eerste wet van Newton). Hier op aarde heerst een sterk gravitatieveld, waardoor massa's aangetrokken worden en waardoor massa's dus altijd krachten ondervinden (dit zorgt voor wrijving). In de ruimte zal een massa met een snelheid, ongeremd voortbewegen.
Waarom kost het bij een grotere massa meer energie om het in beweging te krijgen?
Om een massa in bewegeing te krijgen moet deze versneld worden en geldt dus de tweede wet van Newton: F=m x a. Aan deze formule is te zien dat als de massa van een voorwerp groter is, er een grotere kracht nodig is om het dezelfde versnelling te geven.
Als we nu bijvoorbeeld deze kracht opwekken door een elektromotor (waarvoor geldt: F=n x I x B) dan geldt dat de energie die deze elktromotor gebuikt: P = U x I en voor de verbruikte energie E = P x t.
Kortom als de massa van een voorwep groter is, is er een grotere kracht nodig om deze in beweging te brengen. Hiervoor is een groter vermogen nodig en daardoor kost dit meer energie