jeroen
stelde deze vraag op
17 februari 2006 om 16:31.
Ik heb een vraagje. Waarom bestaat er nog niet zo iets als een quarksmicroscoop? Als je moleculen met elektorenen kunt beschieten dat moet je toch een kern deeltjes met quarks kunnen beschieten.
Reacties
Melvin
op
21 februari 2006 om 14:16
Beste Jeroen,
Een goed bedacht experiment! Mijn antwoord is tweeledig:
Het gebeurt al met groepjes van quarks; in deeltjesversnellers worden vaak ook protonen (uud, dus twee 'up'-quarks en een 'down'-quark) versneld en tegen andere deeltjes geschoten. Hierdoor kan men heel veel te weten komen over de interacties tussen de verschillende kerndeeltjes en zelfs totaal nieuwe deeltjes maken!
Losse quarks schieten gaat niet. Dit is een ingewikkeld fenomeen dat komt doordat de kracht tussen quarks - de sterke kernkracht genaamd - even sterk blijft, hoever de quarks ook van elkaar komen (dit totaal in tegenstelling tot bijvoorbeeld de elektrische kracht of zwaartekracht die steeds zwakker worden). Dit feit zorgt ervoor dat als je de quarks steeds verder van elkaar wil trekken, de energie die je erin moet stoppen zo groot wordt, dat er een quark-antiquark paar gevormd kan worden. Hierdoor zullen 'losse' quarks niet kunnen bestaan: als er genoeg energie is om weg te raken van een ander quark, worden er andere quarks gevormd en is de quark weer in de buurt van die quarks.
Hopelijk is het zo wat duidelijker geworden. Heb je nog meer vragen, schroom niet ze te stellen!
Groet,
Melvin
jeroen
op
05 maart 2006 om 18:00
Hoi,
het is me nu duidelijk. Bedankt voor het antwoord.