Opgave
We gaan de getallen die in het artikel genoemd worden nog eens narekenen of terugrekenen.
a) Waardoor verbruiken auto's meer benzine met lichten aan?
b) Wat verstaan we onder het versterkte broeikaseffect?
c) Waardoor gaat een hoger benzineverbruik in tegen pogingen het versterkte broeikaseffect te bestrijden
Volgens het SWOV is het extra verbruik gemiddeld 0,9% bij een gemiddelde sterkte van 60 watt van één koplamp. Hierbij is uitgegaan van een aantal aannames. Eén ervan is het gemiddelde vermogen van een auto.
d) Bereken dit gemiddelde geleverde vermogen (in kW) van een auto. Ga ervan uit dat koplampen en achterlichten van de auto samen een vermogen hebben van 150 W. Neem voor het rendement van de dynamo 50%.
e) Zoek op hoe groot (in kW) het topvermogen van een gemiddelde auto is. Vergelijk deze waarde met het gemiddelde vermogen van vraag d.
f) Laat met een getallenvoorbeeld zien dat bij een zuiniger auto het extra brandstofverbruik in % hoger is dan bij een minder zuinige auto.
Uitwerking vraag (a)
• Omdat de motor de dynamo aandrijft en dus dat vermogen extra moet leveren.
Uitwerking vraag (b)
• Door allerlei stoffen die o.a. door menselijk handelen in de atmosfeer terecht komen, kan de aarde minder warmte uitstralen. Daardoor neemt de gemiddelde temperatuur op aarde toe.
Uitwerking vraag (c)
• Door een hoger brandstofverbruik komen er meer (schadelijke) stoffen in de atmosfeer en wordt het broeikaseffect juist versterkt.
Uitwerking vraag (d)
• Alle lampen bij elkaar, die branden als je het licht aandoet, hebben een opgenomen vermogen van ca. 150 Watt. Dit moet geleverd worden door de dynamo die een rendement heeft van 50%. Dus een vermogen van 300 watt extra moet door de motor geleverd worden. Dit veroorzaakt een toename van 0,9%, dus 300 watt komt overeen met 0,9%, 100% is dan (300/0,9)·100 = 33333 Watt = 33 kW.
Uitwerking vraag (e)
• Het topvermogen van een gemiddelde auto is 75 kW.
Uitwerking vraag (f)
• Stel auto A rijdt 1:20, d.w.z. hij verbruikt 1 liter benzine op 20 km, dus 0,5 liter op 10 km.
• Auto B rijdt 1:10, dus 1 liter op 10 km. Ze rijden beide 10 km en hebben beide hun lichten aan. Daardoor verbruiken beide 0,01 liter meer benzine.
• Auto A heeft dan 0,01/0,5·100% = 2% meer benzine verbruikt en auto B heeft dan 0,01/·100% = 1% meer benzine verbruikt.