Voyager 1 verlaat zonnestelsel

Onderwerp: Astrofysica

De Voyager-1 is een ruimtesonde die al 36 jaar met een snelheid van 17 kilometer per seconde onderweg is. Hij heeft als eerste door mensen gemaakt object het zonnestelsel verlaten.

De Voyager-1 is een ruimtesonde die al 36 jaar met een snelheid van 17 kilometer per seconde onderweg is. Hij heeft als eerste door mensen gemaakt object het zonnestelsel verlaten. Dat staat in de NRC van 13 september 2013. De sonde werd in 1977 gelanceerd om beelden te maken van Jupiter en Saturnus. Hij bevat elektrische generatoren die hun energie krijgen van de warmte die vrijkomt bij het kernverval van een voorraad plutonium. Om energie te sparen werden steeds meer meetinstrumenten uitgeschakeld. Nu werken alleen de magnetometers en de deeltjestellers nog, schrijft de NRC op gezag van een artikel van NASA-onderzoekers in Science. (Nadere informatie kun je vinden op de site van NASA, met zoektermen `Voyager NASA edge solar system'.)

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Het krantenartikel stelt dat het toestel de grens heeft overschreden van het gebied waarin het magnetisch veld van de zon de deeltjeswind uit de interstellaire ruimte op afstand houdt. Die grens beschouwt men als grens van het zonnestelsel. Het passeren van de grens leidt men af uit de gemeten toename van het aantal elektronen van 0,002 naar 0,008 per kubieke centimeter. De grens van het zonnestelsel is volgens de NRC een rafelrand, met wisselende invloed van sterrenwind en magnetisch veld van de zon.

Bij het artikel in de NRC is ook een illustratie opgenomen waarin op één lijn de posities van de zon, enkele planeten, de Kuipergordel, de afremmingszone van de zonnewind en de grens van het zonnestelsel op schaal zijn aangegeven. De afstanden zijn hierin uitgedrukt in astronomische eenheden (AE). Ter toelichting staat erbij: 1 AE = afstand tussen zon en aarde = 150 miljoen kilometer. Volgens dit plaatje ligt de grens van het zonnestelsel op ruim 120 AE van de zon .

Opgaven:

a) Maak een schatting van de gemiddelde snelheid van de Voyager-1 op grond van de bereikte afstand en de reistijd.
b) Vergelijk die met de hierboven gegeven snelheid. Geef een reden voor het verschil.
c) Geef minstens één argument waarom het vreemd is om over `de grens van het zonnestelsel' te spreken.
d) De door NASA gehanteerde definitie voor `de grens van het zonnestelsel' heeft het voordeel dat die door meting bepaald kan worden. Hoe definieert NASA die grens?
e) Welke deeltjes worden als indicator gebruikt?
f) Hoe merkten meetinstrumenten van de Voyager dat hij door de grens ging?
g) Hoe komt het dat de grens `een rafelrand' is?

Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.