De goudgekleurde spiegel op de foto trekt meteen je aandacht en dan het bijschrift: Daar wil iemand meer van weten, de natuurkundeles is een mooie aanleiding daarvoor. En ja hoor, op wikipedia vinden wij zelfs een foto van de opvolger van de Hubble telescoop van de NASA, de James Webb telescoop, zie hieronder.
Over deze foto gaan de volgende vragen.
Vragen –en een opmerking vooraf over deze foto- De personen achteraan staan ongeveer op dezelfde afstand van de spiegel als de fotograaf. Die personen zijn gemiddeld 1,7 m lang. De spiegel is een rechthoek met afgeronde hoeken, de grootte schat ik vanwege de schatting van de personenlengte op 7 m hoog en 6 m breed (met schuine hoeken).
a) Schat zelf de grootte van de totale spiegel.
b) Is het een vlakke spiegel, of een holle of een bolle?
c) Waarom heeft men de spiegel geconstrueerd met 18 deelspiegels (het gaat niet om het getal 18)?
d) Waarom zijn zeshoekige deelspiegels beter dan ronde?
e) Welke vraag zou je zelf hier stellen?
f) Probeer uit onderstaande figuur (van de NASA website) te ontraadselen wat de functie is van het torentje in het midden van de spiegel.
Uitwerking vraag (a)
Zie de opmerking vooraf … Hoe valt jouw schatting uit?
Uitwerking vraag (b)
Het is een holle spiegel, alleen dan kun je het beeld verkleinen tot in de camera.
Uitwerking vraag (c)
Omdat een spiegel uit één stuk te zwaar en te onhanteerbaar is.
Uitwerking vraag (d)
De zeshoeken passen mooi in elkaar en daardoor kun je de grote spiegel steviger bouwen.
Uitwerking vraag (e)
Wij hebben hier 3 vragen neergezet. Kijk voor andere antwoorden eventueel op de NASA website. Of die driepoot niet voor het beeld staat. Antw: zie bij f. maar de belangrijkste vraag zou denk ik zijn: Wat voor een soort spiegel zou ik de ruimte in sturen? Waarom moet de spiegel van goud zijn? Ander materiaal is toch veel goedkoper? of misschien: Waarvan worden beelden gemaakt? Antw: van sterren en planeten.
Uitwerking vraag (f)
Dit torentje staat precies in de schaduw van de driepoot. Daarin bevindt zich de camera en wat elektronica, in ieder geval helpt het torentje niet mee met de stralengang.