Het donsbolletje vliegt non-stop 2540 kilometer

Onderwerp: Arbeid en energie, Rechtlijnige beweging

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Voor een vliegtuig niets bijzonders, maar het blijft voor ons verbazingwekkend dat zangvogeltjes van een paar gram dat ook kunnen: meer dan 2500 kilometer zonder pauze doorvliegen. Pas sinds kort weten we dat. Biologen hebben sinds een paar jaar de beschikking over  miniatuurzendertjes die maar een halve gram wegen.

In het dagblad Trouw stond op 4 april 2015 een bericht, dat 40 zwartkopzangers met zo’n zendertje waren gevolgd tijdens hun jaarlijkse trek. Van New England tot Venezuela vliegen ze non-stop over de Atlantische  Oceaan. Een afstand van minimaal 2500 km.

Hoe doen ze dat? Op het einde van de zomer gaan ze ‘opvetten’ en reduceren tegelijkertijd organen die ze onderweg niet nodig hebben. Tijdens de trek die ongeveer 62 uur duurt verliezen ze een derde van hun lichaamsgewicht. Gemiddeld wegen ze 16,5 g.

a) Bereken de gemiddelde snelheid van de vogeltjes op hun tocht naar Zuid Amerika in m/s.

De verbrandingswarmte van vet bedraagt 4.107 J/kg.

b) Bereken hiermee hoe groot het vermogen van de gemiddelde  zwartkopzanger kan zijn in watt.

Anja beweert dat  het gewicht van het zendertje (0,5 g) niet veel uitmaakt voor het vermogen van het vogeltje; Bert denkt dat het wel veel extra inspanning van het vogeltje vraagt. 

c) Met wie ben jij het eens, met Anja of met Bert?
d) Zou je het vermogen van zo’n vogeltje tijdens de trek mogen vergelijken met het vermogen van een marathonloper of van een wielrenner? Kijk dan wel naar het vermogen per kilogram lichaamsgewicht.