Dubbelspleet­experiment (quantum)

Onderwerp: Quantumwereld

Interfereren elektronen in het dubbelspleetexperiment met elkaar?

Deze opgave komt uit de lesmethode Nova Natuurkunde 6 vwo|gymnasium, uit het hoofdstuk Quantumwereld. Uitgeverij: Malmberg.

Met het dubbelspleet-experiment is het golfkarakter van elektronen aan te tonen.

Vraag a. Beschrijf de opstelling van het dubbelspleet-experiment.

 

In 1989 voerde Akira Tonomura een experiment uit om aan te tonen dat elektronen in het dubbelspleet-experiment niet met elkaar interfereren. Daarvoor zorgde Tonomura dat er op elk moment ten hoogste één elektron in zijn opstelling aanwezig was. Per seconde werden er 1000 elektronen afgevuurd die door een spanning van 50 kV waren versneld.

Vraag b. Bereken hoeveel tijd er gemiddeld tussen twee afgevuurde elektronen zat.

 

Vraag c. Bereken op basis van de versnelspanning met welke snelheid de elektronen op de dubbelspleet werden afgevuurd.

 

Vraag d. Bereken hoe groot de onderlinge afstand van de elektronen zou zijn geweest als ze ongehinderd door konden vliegen.

 

Vraag e. Klopt de bewering dat er ten hoogste één elektron in de opstelling was? Gebruik hierbij dat de opstelling een lengte had van 2 meter.

 

In figuur 1 zie je op verschillende tijdstippen het patroon dat ontstaat achter de dubbelspleet.

Dubbelspleet_figuur_1
Figuur 1: Het resultaat van het dubbelspleetexperiment op verschillende momenten. Bron: http://www.hitachi.com/rd/portal/highlight/quantum/
Vraag f. Leg uit hoe je aan figuur 1e kunt zien dat er sprake is van interferentie. Vergelijk hiervoor het patroon in de afbeelding met het patroon dat je zou verwachten als elektronen zich als klassieke deeltjes gedragen.

 

Vraag g. Leg uit dat op basis van dit experiment geconcludeerd kan worden dat elektronen niet met elkaar interfereren.

 

Vraag h. Hoe kan de uitkomst van het experiment verklaard worden met de golfbeschrijving van elektronen. Maak in je antwoord gebruik van de begrippen ‘waarschijnlijkheid’ en ‘waarschijnlijkheidsverdeling’.