100 watt heet nu 1300 lumen

Onderwerp: Licht, Optica (licht en lenzen) (havo)

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

In 2009 werd de productie van gloeilampen door de Europese commissie in de ban gedaan. Reden: het rendement van dit type lamp is te klein. Slechts 10% van het opgenomen elektrische vermogen wordt in licht omgezet. Slecht dus voor het milieu. Maar wat zijn de alternatieven? Spaarlampen hebben een veel beter rendement, al snel 4 tot 5 keer beter dan een gloeilamp. Nadeel is dat dit type lamp langzaam opstart, nogal lomp oogt en vanwege de aanwezige kwik slecht is voor het milieu. De ledlamp, de nieuwste vinding op lampgebied, is er sinds kort ook met een lichtopbrengst die vergelijkbaar is met die van een 100 watt gloeilamp, zo’n 1300 lumen. Zo heeft de Philips Corepro een lichtopbrengst van 1500 lumen bij een vermogen van 15 watt. Hitte is de grootste vijand van ledlampen: bij hoge temperaturen neemt de lichtopbrengst af, verandert de kleur van het licht en neemt de levensduur af. Daarom hebben ledlampen met hoge vermogens ingenieuze koelsystemen, die overigens wel de prijs opdrijven.
Naar: De Volkskrant, 27-12-2014.

Zie ook lamp.nu

a) Zoek op hoe een gloeilamp, een spaarlamp en een ledlamp licht maken uit elektriciteit.

Het rendement van een lamp wordt niet meer uitgedrukt in procenten maar in lumen / watt.

b) Hoe wordt dit ook wel genoemd?

Bekijk de tabel op de genoemde website.

c) Bereken voor alle daar genoemde lampen (behalve de CDM lamp) bij een lichtstroom van 700-1000 lumen de specifieke lichtstroom.
d) Laat zien dat het rendement toeneemt naarmate de specifieke lichtstroom toeneemt.
e) Kan de specifieke lichtstroom oneindig groot zijn? Zo nee, hoe groot dan? Maak een schatting.
f) Van welke basiseenheid is de lumen afgeleid?
g) Zoek op Internet (wikipedia) de definitie van deze eenheid en geef het verband met de  lumen.