Sporen van de MH17

Onderwerp: Geluid, Rechtlijnige beweging

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

In de rubriek “Alledaagse Wetenschap” (AW) onderzoekt Karel Knip in de NRC regelmatig iets opvallends. Zo analyseerde hij op 20 december 2014 de enige foto van het rookspoor van de raket waarmee vlucht MH17 is neergehaald. Zie deze website. Conclusie van Karel Knip: het zou kunnen kloppen, dat het inderdaad om het rookspoor van een BUK-raket gaat, die vanaf de grond op weg is naar de MH17.

In een vervolgartikel van deze CSI vertelde de fotograaf dat hij twee explosies had gehoord met een interval van ongeveer 15 seconden. Bovendien leek de eerste knal helemaal niet op de gebruikelijke explosies. Karel Knip denkt een natuurkundige verklaring te kunnen geven: de raket heeft binnen een paar seconden de geluidsbarrière doorbroken. En dat geeft een heel andere dreun dan een explosie.

a) Wat betekent “de geluidsbarrière doorbreken”?

De tweede explosie was de ontploffing van de raket bij het vliegtuig op 10 km hoogte. Veronderstel dat de eerste en de tweede explosie inderdaad  15 seconden na elkaar de fotograaf bereikten.

b) Bereken hoe ver de plaatsen waar die twee knallen ontstonden maximaal van elkaar verwijderd lagen.
c) Waarom staat er maximaal in de vorige zin?

De foto maakt niet duidelijk hoe ver de fotograaf van de lanceerplaats heeft afgestaan: het kan wel tien kilometer zijn geweest. Stel dat het 10 km geweest is en dat de raket met de MH17 op 20 km afstand geëxplodeerd is.

d) Is dat mogelijk volgens de regels van de mechanica? Motiveer je antwoord met een tekening en afstanden, waarop de lancering, de doorbreking van de geluidsbarrière en de explosie hebben plaatsgevonden.  N.B. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk. De tekening hoeft niet op schaal.