Onder water meeploegen

Onderwerp: Inductie en wisselstromen

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Lees onderstaand artikel:
Het 99 m lange multipurpose vessel Ndurance van Boskalis rolt de kabel uit naar het windpark, dat zich 23 km van de kust bevindt. Daarbij rijdt een robotwagen op de zeebodem mee, die de kabel begraaft. Het windpark wordt aangesloten op een TenneT-station in Sassenheim. Begin volgend jaar worden de windmolens op de 44 funderingspalen geplaatst, die momenteel geïnstalleerd worden.
Bron: Technisch Weekblad, 27 oktober 2014

Op de website van Eneco is meer informatie te vinden. De opgewekte elektriciteit in de windturbine wordt door een transformator getransformeerd tot een spanning van 33,0 kV. Een windturbine werkt als een dynamo en wekt dus wisselspanning op.

a) Leg uit waarom een transformator alleen werkt bij wisselspanning.

Het hoogspanningsstation op zee transformeert de opgewekte elektriciteit vervolgens tot 150 kV.

b) Bereken de windingverhouding van de transformatoren die hiervoor gebruikt worden.
c) Leg uit waarom er bij elektriciteitstransport gebruik gemaakt wordt van hoogspanning.

 Via een 25 kilometer lange kabel wordt de opgewekte elektriciteit vervolgens getransporteerd naar het land. Deze kabel bevat aluminium geleiders met een doorsnede van 630 mm². De zeekabel wordt vervolgens via een 7,8 km lange kabel verbonden met het hoogspanningsnet. Deze kabel heeft een doorsnede van 1000 mm².

d) Bereken de totale weerstand van de zee- en landkabel.

Het vermogen dat door de windturbines opgewekt wordt is 129 MW.

e) Bereken het rendement van het energietransport.