Mega-aarde is een raadsel

Onderwerp: Astrofysica

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Amsterdam Sterrenkundigen hebben een mega-aarde ontdekt: Kepler 10c bestaat uit zware materialen, net als onze eigen thuiswereld, maar hij is aanzienlijk groter. De mega-aarde is enkele jaren geleden al ontdekt door de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler. Kepler komt exoplaneten op het spoor doordat ze een beetje licht onderscheppen wanneer ze – vanaf de aarde gezien – voor hun moederster langs bewegen. Uit de metingen leidden sterrenkundigen indertijd af dat de planeet 2,3 keer zo groot is als de aarde en dat hij een omlooptijd heeft van 45 dagen. Over de samenstelling was echter niets bekend.

Harvard astronoom Xavier Dumusque heeft nu de trage schommelingen van de moederster opgemeten, veroorzaakt door de zwaartekracht van de planeet. Daarvoor gebruikte hij de gevoelige Harps Northspectograaf op het Canarische eiland La Palma. Uit de gemeten schommelingen volgt dat Kepler 10c maar liefst 17 keer zo zwaar is als de aarde.
Naar: Volkskrant, 3 juni 2014

a) Zoek van de aarde de volgende gegevens op: straal R; massa M; dichtheid ρ.
b) Berekenen de dichtheid van Kepler 10c en vergelijk deze met die van de aarde.
c) Beschrijf hoe de grootte en omloopstijd van Kepler 10c werd bepaald.
d) Beschrijf hoe met een spectrograaf de massa van Kepler 10c kan worden bepaald uit de schommelingen van de planeet.
e) Bereken de valversnelling op het oppervlak van Kepler 10c en vergelijk die met de valversnelling op het oppervlak van onze aarde.