Voor de lol de ruimte in

Onderwerp: Rechtlijnige beweging
Begrippen: Zwaartekracht

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Lees onderstaand artikel:
Binnen niet al te lange tijd is het mogelijk om een commerciële  ruimtevlucht te maken. Twee bedrijven, het Amerikaanse Virgin Galactic en het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC), zijn daar volop mee bezig.
De XCOR Lynx van SXC stijgt met twee astronauten op van de grond. ‘Op 60 km gaan de motoren uit en val je als het ware omhoog tot 103 km. Vervolgens val je weer 43 km tot de motoren weer aangaan. Dat is de periode dat je gewichtloos bent’ volgens van Pelt van SXC. ‘Dat duurt zo’n 3 a 4 minuten’. Op het moment dat de motoren uitgaan heeft het ruimteschip een maximale vertikale snelheid van Mach 2,9.
Betaalbaar? Aan de tickets van SXC hangt een prijskaartje van 76.000 Euro. Voor de modale Nederlander is dit (nog) niet haalbaar, maar wel voor bijvoorbeeld Jordi Ollebek uit Goirle die een gratis kaartje won.
Bron: Gelderlander, 18 januari 2014

a) Waarom zijn astronauten in de periode van de vrije val gewichtloos?
b) Bereken de grootte van de valversnelling g op 60 en 103 km hoogte boven het aardoppervlak. Gebruik hiervoor de gravitatiewet van Newton.
c) Vergelijk deze waarden met elkaar en met de waarde van g op het aardoppervlak. Is er veel verschil?
d) Welke gemiddelde waarde voor g mag je tussen 60 en 103 km aannemen?
e) Bereken met de gegevens voor snelheid en hoogte de gemiddelde waarde van g en de waarde van de vrije valtijd. Neem voor Mach 1 een snelheid van 340 m/s.
f) Beredeneer dat de waarde voor Mach 1 op die hoogte kleiner is dan 340 m/s.