Kunstmatige spier van visdraad

Onderwerp: Materiaalonderzoek

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Lees onderstaand artikel:

Een internationale groep wetenschappers heeft kunstmatige spiervezels ontwikkeld van nylon, dezelfde polymeer die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vislijnen.


Niet alleen zijn de kunstmatige spiervezels meer dan honderd keer sterker dan hun even dikke natuurlijke tegenhangers, ze kunnen ook sterker samentrekken, namelijk tot iets minder dan de helft van hun oorspronkelijke lengte. De sterkte en het samentrekkend vermogen konden worden bereikt door de bundels van deze vezels sterk op te winden, net zolang totdat deze spiralen vormden. Een veranderende temperatuur doet de kunstmatige spiervezels in een bepaalde mate krimpen en uitrekken.
Bron: Technisch Weekblad, 7 maart 2014

Er is onderzoek gedaan naar de gemiddelde dwarsdoorsnede van een mannelijke biceps, deze is 23,5 cm2. De treksterkte van nylon kan op internet gevonden worden.

a) Bereken de maximale kracht die een nylonkabel met een doorsnede van 23,5 cm2 kan leveren.

Mark wil de treksterkte van zijn spieren vergelijken met de treksterkte van nylon. Hij gaat naar de sportschool en kijkt welk gewicht hij met 1 arm maximaal kan optillen. Dit blijkt 35 kg te zijn. Met behulp van de gemiddelde omvang van een bicep berekent hij vervolgens de treksterkte.

 b) Bereken volgens deze methode de treksterkte van de spier van Mark.
c) Geeft deze methode een betrouwbaar resultaat? Zal de werkelijke treksterkte hoger of lager zijn?

In medische literatuur is geen eenduidige treksterkte voor spierweefsel te vinden. In dit artikel worden waarden tussen 35 en 137 N/cm2 gerapporteerd.

d) Bepaal hiermee hoeveel keer zo groot de maximale treksterkte van het kunstmatige spierweefsel is als die van nylon. Gebruik hiervoor de bovengrens van  137 N/cm2  en ga ervan uit dat de kunstmatige spiervezels precies 100 keer sterker zijn.

De bundels van de vezels worden sterk opgewonden. Dit vergroot niet alleen de treksterkte van het materiaal, maar maakt het ook mogelijk om het materiaal onder invloed van temperatuur te laten krimpen en uitrekken.

e) Wat zou hier de toepassing van zijn?