In de NRC weekend van 18-8-2012 vertelt verslaggever Magriet van der Heijden over het werk van Matteo Alfonsi, fysicus en WIMP-jager. Hij werkt zowel in Amsterdam bij het Nederlandse Instituut voor deeltjesfysica, het Nikhef, als in de Laboratori Nazionali del Gran Sasso (LNGS) in de Italiaanse Apenijnen. Hij werkt aan het Xenon100-experiment waarin gezocht wordt naar zogenoemde WIMP-deeltjes uit de kosmos.
Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.
Opdrachten:
a) Zoek op internet afbeeldingen bij de zoekterm LNGS GRAN SASSO. Beschrijf waar dit laboratorium is gebouwd.
b) Zoek op internet waaruit de NIKHEF bijdrage aan dit onderzoek bestaat.
Uit snelheidsmetingen aan sterren is afgeleid dat er zich donkere materie, die we niet kunnen zien, in het heelal bevindt. De donkere materie zou kunnen bestaan uit WIMP deeltjes. Matteo heeft geprobeerd de WIMP deeltjes te laten interageren (een interactie plaats laten vinden) in een vat van 50 liter Xenon.
c) Op 28 juli 2012 is in de pers gepubliceerd of dit wel of niet is gelukt. Wat vind jij van het resultaat?
d) Wat vind jij interessant aan het leven van Matteo?
Uitwerking vraag (a)
Het laboratorium is in de berg (Gran Sasso) van 3000 m hoog gebouwd op een diepte van 1400 m.
Uitwerking vraag (b)
De Nikhef bijdrage bestaat uit het ontwikkelen van een instrument om WIMP deeltjes te ontdekken.
Uitwerking vraag (c)
Het is niet gelukt. Het lijkt heel moeilijk om WIMP deeltjes te ontdekken. Dat komt omdat zij bijna niet interageren met materie op aarde. Licht bijvoorbeeld zie je omdat het interageert in het netvlies van je oog.
Uitwerking vraag (d)
Amsterdam is een leuke stad en in de Apenijnen is mooie natuur. Matteo kan dit combineren. Het onderzoek naar de geheimzinnige donkere materie vind ik interessant.
Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.