Na verloop van tijd raakt een geladen voorwerp zijn netto lading weer kwijt. We noemen dit ontladen. Ontlading kunnen we sneller laten verlopen door het geladen voorwerp in contact te brengen met een ander voorwerp; bij voorkeur een elektrische geleider (bijvoorbeeld iets van metaal).
a) Leg uit wat er gebeurt als je een negatief geladen voorwerp in contact brengt met een elektrische geleider.
b) Hoe kan het dat je soms een schokje voelt bij het aanraken van een metalen deurklink?
Ontlading zonder contact met een geleider vindt voornamelijk plaats via watermoleculen in de lucht.
c) Leg uit dat de proef met de pen en papiersnippers niet snel zal lukken in een vochtige omgeving.
Antwoord opgave a
Een negatief geladen voorwerp heeft een overschot aan elektronen. De elektronen zullen door de elektrische geleider het voorwerp verlaten.
Antwoord opgave b
Door de wrijving bij het lopen op de vloer word je elektrisch geladen. Bij het aanraken van een metalen deurkruk zullen de elektronen van je lichaam naar de deurkruk lopen. Omdat dit geconcentreerd op een puntje van je hand gebeurt, voel je daar een schokje.
Antwoord opgave c
Bij een vochtige omgeving zijn er veel watermoleculen in de lucht. Water is een elektrische geleider. Dus bij contact met watermoleculen ontlaad je.
Deze opgave komt uit de vwo-module 'Elektrische en magnetische velden' van het project NiNa, die de auteurs voor de pilot van het NiNa-examenprogramma hebben ontwikkeld. Via het menu hieronder kom je in de e-versie van die module op natuurkunde.nl.
Vorige opgave | Terug naar: 1.2 Neutraal of geladen? | Overzicht opgaven Statische elektriciteit | Volgende opgave |