SER energie akkoord

Onderwerp: (Duurzame) energie

In het dagblad Trouw van 28 augustus was op internet een PDF van het SER energie akkoord voortijdig beschikbaar gesteld. Volgens een interview van Greenpeace directeur Silvia Borren in de NRCWEEKEND van 8 september legden zij en werkgeversvoorzitter Wientjes er de basis voor.

In het dagblad Trouw van 28 augustus was op internet een PDF van het SER energie akkoord voortijdig beschikbaar gesteld. Volgens een interview van Greenpeace directeur Silvia Borren in de NRCWEEKEND van 8 september legden zij en werkgeversvoorzitter Wientjes er de basis voor. Daar word gerept over 140 maatregelen, die in 2020 leiden tot 14% duurzame energie en tot 16% in 2023 en over het leveren van jaarlijks 15.000 nieuwe banen.

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

5 maatregelen worden bij wijze van voorbeeld genoemd:
1. Sluiten kolencentrales
2. Uitbreiden windenergiewinning op zee
3. Energiebesparing
4. Beperken bijstook van duurzame biomassa
5. Stimuleren van lokale opwekking van duurzame energie uit zonnepanelen, windmolens en aardwarmte

Met deze opgave willen we bereiken dat je je verdiept in de maatregelen en de in het debat gehanteerde termen.
In het SER rapport wordt o.a. gesproken van WKK (warmtekrachtkoppeling), ETS (Emission Trading System) en CCS (afvang, gebruik en opslag van CO2. Over ETS staat er:
Het ETS leidt voor de sectoren die eronder vallen tot 21% emissiereductie in 2020 ten opzichte van 2005. Het ETS heeft betrekking op de elektriciteit en industriesectoren met verbrandingsinstallaties met een nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 20 MW. Door een absoluut plafond te stellen aan de uitstoot (`cap') waarbinnen ETS bedrijven emissierechten mogen verhandelen (`trade'), krijgt CO2 uitstoot een prijs en wordt aan ETS bedrijven de mogelijkheid geboden om op de meest kosteneffectieve manier de uitstoot te reduceren.

Opgaven:

a) Welke van de in de krant genoemde 5 maatregelen bevorderen het gebruik van duurzame energie?
b) Zoek op waardoor WKK zich kenmerkt en geef een argument om deze maatregel in het akkoord op te nemen.
c) Het ETS systeem is met plafond (niet onbeperkt emissies verhandelen, maar met een maximum per hoofd van bevolking) veel efficiënter. Leg dit uit.
d) Waardoor is CCS na het uitvoeren van de eerste genoemde maatregel nog slechts van heel beperkt belang?

Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.