Een drol op straat wordt mede afgebroken door anaërobe bacteriën. Dat proces wordt vergisting genoemd. Opvallend is dat het hele proces plaatsvindt zonder dat zuurstof een rol speelt. Tijdens het vergisten worden er gassen gevormd. Het vergistingsproces vindt normaal gesproken in de vrije natuur plaats. De gassen komen vanzelf vrij in het vrije veld, in de atmosfeer dus. Het slechte nieuws is dat een deel van de gassen bijdraagt aan het broeikaseffect. Het goede nieuws is dat een deel van het gas brandbaar is. Als je deze pagina bestudeert zul je merken dat je soms geholpen wordt door vragen en animaties.
De leerling maakt kennis met een alternatieve energiebron.De leerling ziet een toepassing waarin de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde samenkomen.De leerling kan aan de hand van de vragen en bronnen zelf een theoretisch of praktisch onderzoek starten, waarbij de leerling zelf de mate van diepgang bepaalt.
Van poep naar elektriciteit
Gebruik de knopjes om naar het volgende plaatje te gaan. |
Het is inmiddels technisch mogelijk om boerenbedrijven uit te rusten met mestvergistingsinstallaties. Bekijk onderstaande videofragment maar eens.
De installatie op een gemiddelde boerenbedrijf wordt schematisch in beeld gebracht in onderstaande figuren.
In het bovenstaande schema wordt is de afkorting WKK gebruikt. De internetencyclopedie wikipedia geeft voor Warmtekrachtkoppeling (WKK) de volgende definitie: Warmtekrachtkoppeling is de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht).
Is de techniek die hierboven is beschreven volgens jou ook een vorm van warmtekrachtkoppeling?nee, als er geen warmte wordt toegevoegd zal het vergistingsproces niet eens op gang komen. Wel elektriciteit dus maar geen warmte.Let op: tijdens het vergisten komt er warmte vrij. De warmte die bij het vergistingsproces zelf vrijkomt wordt gedeeltelijk benut om de vergister op temperatuur te houden. Over de productie van elektriciteit is voldoende gezegd en geschreven.ja, tijdens het vergisten komt er vanzelf warmte vrij. Het blijkt zelfs lastig om de warmteproductie niet te veel te laten oplopen.De warmte die bij het vergistingsproces zelf vrijkomt wordt gedeeltelijk benut om de vergister op temperatuur te houden. De overschot aan warmte kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor ruimteverwarming. De warmte die vrijkomt bij het verbranden van het biogas wordt door de installatie omgezet in elektriciteit.• Het gevormde biogas bestaat vooral uit methaan (55-80%) en CO2 (20 – 45 %) met daarnaast verontreinigingen van N2 (0 – 2 %), O2 (0 – 0,2 %), NH33 (30 ppm), H2S (200 – 4000 ppm) en waterdamp.
• Methaan heeft een verbrandingswarmte van 35,8 MJ/m3.
• Methaan is een schadelijk broeikasgas (20 maal zo schadelijk als CO2).
Methaan en het broeikaseffect.
In een mestvergistingsinstallatie wordt het gevormde methaan opgevangen. Methaan is een prima brandstof waarmee elektriciteit en warmte kan worden opgewekt. In een biogasinstallatie wordt dus voorkomen dat het schadelijke methaan in de buitenlucht terecht komt. Tegelijkertijd wordt een grote hoeveelheid warmte en elektriciteit geproduceerd. De opgewekte warmte en elektriciteit kunnen op het eigen bedrijf worden gebruikt.
In de introductie wordt aangegeven dat methaangas een bijdrage levert aan het broeikaseffect. Als je hieronder op 'deze link' klikt wordt in een Engelstalige animatie kort uitgelegd wat de bijdrage van oa. methaan is aan het broeikaseffect. Het broeikaseffect wordt stapsgewijs uitgelegd. Klik op deze link.
Door de vermindering van de methaanuitstoot en de besparing op aankoop van elektriciteit en warmte daalt de totale uitstoot van broeikasgassen. De opgewekte elektriciteit kan ook aan het openbare net worden geleverd. Aangezien er sprake is van duurzame energiewinning wordt deze stroom aangemerkt als “groene elektriciteit”.
Het vergistingsproces
Mest is een organisch materiaal. Onder organisch materiaal verstaat men materiaal dat afkomstig is van materiaal dat ooit levend is geweest. Als je iets leest over biomassa wordt daar ook organisch materiaal mee bedoeld. Bij vergisting of anaërobe digestie wordt de mest (in afwezigheid van zuurstof) omgezet in biogas. Dit biologisch proces bestaat uit 4 stappen:
- hydrolyse, dit is het proces waarbij de organische ketens gesplitst worden.
- verzuring of fermentatie, omzetting van deze organische ketens naar vetzuren.
CH3(CH2)4COO- + 4 H2O → 3 CH3COO-+ 2 H++ 4 H2
- acetogenese, omzetting hogere vetzuren naar azijnzuur + waterstofgas + koolstofdioxide.
CH3(CH2)COO- + 2 H2O → 2 CH3COO-+ H++ 2 H2
voorbeeld van omzetting van byturaat
- methanogenese, dit is het proces waarbij de schadelijke en deels bruikbare broeikasgassen worden gevormd.
CO2 + 4 H2 → CH4 + 2 H2O
en
CH3COOH → CH4 + CO2
Download bestand(PDF)
Genoemde reactie vergelijkingen zijn overgenomen uit chemie en microbiologie van de anaërobe vergisting, gepubliceerd door "Platform anaerobe vergisting in Vlaanderen". Het originele document gaat veel dieper in op de chemie van het vergisten. Het originele bestand (pdf) kun je hier downloaden.
Rendement van het proces
De gasopbrengst is afhankelijk van de soort mest die wordt gebruikt: melkkoeien-,vleesvarkens-, zeugen- of kippenmest. Hoe meer organische stof de mest bevat, hoe hoger de gasopbrengst. De hoeveelheid organische stof in de vergister is ook te verhogen door organische bijproducten aan de mest toe te voegen. Deze toegevoegde stoffen zorgen voor toename van de gasopbrengst. In de co-producten zit namelijk voeding voor de methaangasbacteriën, die hier weer gas van maken.
Om het rendement van de vergistingsinstallatie te bepalen heb je in elk geval de volgende formules nodig:
Q = m • c • ΔT
Q is de hoeveelheid warmte die nodig is om de biomassa op de juiste temperatuur te houden, c is de soortelijkewarmte van de biomassa, ΔT is de verschiltemperatuur t.o.v. de omgeving.Q = m • C
Q is hier de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het biogas, C is de verbrandingswarmte van het biogas.η = Eelek./Q
η is het rendement nadat het biogas is omgezet in elektriciteit, Q is de verbrandingswarmte, Eelek. is de afgenomen elektrische energie.
Verder hangt het totale rendement natuurlijk af van het gebruik van co-producten en het zinvol benutten van de overtollige warmte die bij het vergisten vrij komt.