Kever koerst op de Melkweg

Onderwerp: Biofysica (vwo), Menselijk lichaam (havo)

In de NRC weekend van 27 januari 2013 staat een artikel met als titel: `Kever koerst op de Melkweg'. Het gaat over de mestkever, dat glanzend-zwarte beestje. Ze ruiken hun voedsel: poep. Veel kevers zoeken die poep 's nachts en als ze wat gevonden hebben, nemen ze het mee naar hun hol. Hoe weten ze 's nachts waar hun hol is?

In de NRC weekend van 27 januari 2013 staat een artikel met als titel: `Kever koerst op de Melkweg'. Het gaat over de mestkever, dat glanzend-zwarte beestje. Ze ruiken hun voedsel: poep. Veel kevers zoeken die poep 's nachts en als ze wat gevonden hebben, nemen ze het mee naar hun hol. Hoe weten ze 's nachts waar hun hol is? Wetenschappers hebben proeven gedaan, met draaiende houten vloeren waardoor ze dachten de kevers te laten verdwalen. Maar de kevers vonden toch hun hol! Pas toen de kevers kapjes op kregen, waardoor ze niet meer de sterren konden zien, raakten ze verdwaald. Als proef op de som gingen de onderzoekers naar een planetarium. Daar konden ze de Melkweg apart aan en uit zetten. Ze concludeerden uit hun waarnemingen dat de `Kever koerst op de Melkweg'.

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Opgaven:

a) Wat maakt het uit of je de proef in Nederland of in Zuid-Afrika doet?

b) Leg uit hoe de wetenschappers de kevers zouden kunnen laten verdwalen door een houten vloer te draaien.

c) Hoe zouden de wetenschappers vervolgens op de `Melkweg-hypothese' zijn gekomen? Wat denk je?

d) Welke waarnemingen moeten de onderzoekers tenslotte hebben gedaan om deze conclusie te rechtvaardigen?

Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.