G-krachten bij een Bungee Catapult

Onderwerp: Kracht en beweging, Rechtlijnige beweging

Bij de lancering met een bungee catapult werken er grote krachten op een proefpersoon.

In een kermisattractie wordt een proefpersoon gelanceerd die in een cabine zit. De cabine is met sterke elastieken aan een stellage bevestigd. Direct na de lancering ondervindt de proefpersoon een grote versnelling die veroorzaakt wordt de kracht van de elastieken. Deze steunkracht die tijdens het versnellen op de persoon werkt wordt ook wel de G-kracht genoemd. Een te grote G-kracht kan gevaarlijk zijn en bewusteloosheid veroorzaken. Met de G-kracht bedoelen we eigenlijk dat we de steunkracht vergelijken met de normale zwaartekracht. Een steunkracht van 3 g betekent dat de kracht drie keer zo groot is als de normale zwaartekracht. Je voelt je dan ook drie keer zo zwaar als normaal. Veiligheidseis: Voor pretparkattracties zoals de Bungee Catapult geldt dat de G-kracht nooit hoger mag zijn dan 5 g.

In onderstaande simulatie wordt de beweging doorgerekend. Behalve de zwaartekracht (rode pijl) en veerkracht (blauwe pijl) is er ook een luchtwrijvingskracht. Speel de simulatie af (druk op de start knop) en bekijk de plaats-tijdgrafiek die hierbij ontstaat.

a) Hoe hoog komt de cabine in dit voorbeeld?
b) Hoe groot is tijdens deze lancering de maximale G-kracht?
c) Leg kort uit waarom de G-kracht op moment van afschieten het grootst is.
d) De grootste G-kracht treedt op direct na de lancering. Voel je je dan zwaarder of juist lichter? Hoeveel keer?
e) Hoe groot is de G-kracht op het hoogste punt? Geef een korte toelichting.

Deze opgave is afkomstig van de NiNa module 'Wisselwerking en Beweging' . Deze module is op dit moment in een testfase. De module is ontwikkeld door Peter Dekkers, Kees Klaassen, Marjolein Vollebregt, Kees Hooyman en Koos Kortland. De simulatie is gemaakt door Rob Ouwerkerk.

Kijk voor meer informatie over Nieuwe Natuurkunde op de website van “NiNa”