Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.
Zo'n soort foto als hierboven stond op 15 december 2012 in NRC Weekend. Bezoek de link http://www.nasa.gov/mission_pages/NPP/news/earth-at-night.html, waar je de aarde als een kerstbal kan laten ronddraaien. Deze draaiende aarde heeft links een sikkel licht, zoals de maansikkel. De maan kan een sikkel zijn, maar ook half en vol. De beelden zijn samengesteld uit vele foto's die in april en oktober 2012 's nachts gemaakt zijn door satellieten die op een hoogte van 824 kilometer boven het aardoppervlak vliegen.
Opgaven:
a) Toon aan dat je vanaf die hoogte de aarde niet geheel scherp in beeld krijgt.
b) Verklaar dat de aarde, net als de maan, een sikkel of vol kan zijn.
c) Waarom kun je die sikkelvorm niet vanaf de aarde waarnemen?
Uitwerking vraag (a)
De aarde heeft een diameter van 13 Mm, met de camera op een afstand van 0,8 Mm zou er een groot verschil in afstand zijn tussen de gefotografeerde regio's. Daardoor krijg je niet de hele aarde scherp en is men overgegaan op samengestelde foto's.
Uitwerking vraag (b)
De aarde staat in het licht van de zon, vanaf een afstand zie je de aardbol dan half verlicht of vol verlicht (als de zon achter je staat).
Uitwerking vraag (c)
Omdat je de aarde dan niet als een bol ziet.
Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.