Meten is weten wordt er vaak gezegd. Hierbij is het ook van belang hoe vaak en hoe lang je meet, soms kun je ook te goed meten. In deze opgave zie je een video-opname van een digitale klok. De video-opname is gemaakt met 1000 beeldjes per seconde, ofwel 1000 frames per second (fps). Als je dit vertraagd afspeelt, zie je dat de klok eigenlijk staat te knipperen. Op gewone snelheid heb je daar geen last van maar zo vertraagd is nog best lastig te zien hoe laat het is.
De filmopname van de klok, gefilmd met 1000 fps, afgespeeld met 30 fps.
Opgaven
Zoals je ziet is het best lastig na te gaan hoe laat het nu precies is. Je ziet verschillende beeldjes die elkaar afwisselen. Hieronder zie je er daar een van weergegeven. Misschien heb je wel een idee van de tijd maar weet je het ook zeker? Met de volgende vragen weet je het zeker.
a) Hoe laat is het volgens jou?
b) Zoals gezegd is de film opgenomen met 1000 fps en wordt deze afgespeeld met 30 fps. Hoe vaak is de film dus vertraagd?
c) Hoeveel verschillende afbeeldingen zie je in de fim? Het zijn er uiteraard minstens twee maar misschien zijn het er wel drie of vier.
d) Met welke frequentie knippert de klok? .
e) Welke tijd geeft de klok aan?
Uitwerkingen
Open het antwoord op de vraag van jouw keuze.
Uitwerking vraag (a)
Het is natuurlijk moeilijk te zeggen wat jij denkt dat het is. Een veelgehoord antwoord is 17:27 uur. Heb jij dat ook of heb je wat anders? Is dat ook echt wat weergegeven wordt? Bekijk om het zeker te weten het filmpje bij antwoord e.
Uitwerking vraag (b)
Elke 1000 frames die in een seconde opgenomen zijn worden weergegevn met 30 fps. De film wordt dus 33 keer zo langzaam afgespeeld als deze is opgenomen. We zeggen dan dat de film 33 keer vertraagd is.
Uitwerking vraag (c)
De twee afbeeldingen die elkaar in het filmpje afwisselen
Je ziet twee verschillende beeldjes die elkaar beurtelings afwisselen. De twee beeldjes zijn hierboven weergegeven.
Uitwerking vraag (d)
Met tellen kom je op 45 keer elke afbeelding in 30 s video. Dat zijn (met 30 fps) dus 900 frames. In werkelijkheid duurde het opnemen van deze frames 0,9 s. Dus: in werkelijkheid knippert het beeld 45 keer in 0,9 s. Dit komt overeen met een frequentie van 50 Hz (dus 50 keer knipperen in een seconde).
Uitwerking vraag (e)
Het filmpje wordt steeds sneller afgespeeld, daarmee wordt het antwoord steeds duidelijker.
In het bovenstaande filmpje zie je de klok, hier wordt de frequentie van de beeldjes steeds hoger waardoor je aan het eind van het filmpje duidelijk de klok kunt aflezen. De klok geeft 16:37 uur aan.