Opgave
Een hele klus, zo’n brug op z’n plaats hijsen. Op de foto is te zien dat de brug door vier varende hijskranen (zogenaamde bokken) de lucht in is gehesen. Eén van die bokken is afgebeeld in de schematische figuur.
a) Bereken de massa die deze hijsbok theoretisch kan dragen.
b) De uitkomst bij vraag a is veel groter dan de opgegeven hefvermogens bij de afbeelding. Geef een mogelijke verklaring voor dit verschil.
c) De bok beschikt over twee verschillende takels. Toon aan dat de bovenste takel inderdaad 2x125 ton kan dragen als de onderste takel 2x200 ton aankan. Gebruik de tekening uit het artikel.
d) In de onderstaande tekening is de hijsbok nogmaals schematisch en vereenvoudigd weergegeven, maar nu in zijaanzicht. Neem de tekening over en teken de krachten die op de kraan werken als gevolg van de belading als de bovenste takels de maximum belading dragen. De krachten in de kraanconstructie zelf hoef je niet te tekenen.
e) Leg uit waarom de basis van een hijsbok (zie tekening) bij voorkeur heel langwerpig wordt ontworpen. Noem twee redenen.
Uitwerking vraag (a)
De diepgang onbeladen is 1,60 m, maximaal beladen 3,28 m. De waterverplaatsing veroorzaakt door de belading is dus...
Uitwerking vraag (b)
De hijsarm hangt niet boven het centrum van het ponton, maar juist een behoorlijk stuk ernaast. Om te voorkomen dat het ponton omkiept zal hij dus ook een contragewicht moeten hebben, bijvoorbeeld door water in de tegenoverliggende zijde van het ponton te pompen.
Uitwerking vraag (c)
Met de liniaal nameten geeft een armlengteverhouding van 12:20. Uit momentenwet volgt na omrekenen van kracht in massa:
Uitwerking vraag (d)
Zie onderstaande figuur.
Uitwerking vraag (e)
Een langwerpige bok geeft een langere arm aan een contragewicht. Het contragewicht kan dan dus minder groot zijn. Bovendien moet het ponton een bepaalde hoeveelheid water verplaatsen. Een kort ponton zou een veel grotere diepgang hebben en op veel meren en rivieren niet te gebruiken zijn.