Apps van Javalab

Onderwerp: Arbeid en energie, Elektrisch veld en magnetisch veld, Geofysica (vwo)
Begrippen: Bewegingsenergie, Zwaarte-energie, Wet van behoud van energie

JavaLab is een mooie verzameling van apps die heel goed aansluiten bij leerstof van de middelbare school.

Op de site van JavaLab staat een grote verzameling van bijzonder veel leuke, inzichtelijke en nuttige apps. De meeste gaan over natuurkunde, maar er zijn ook apps over wiskunde, scheikunde, sterrenkunde en biologie. 

Ga er eens rondneuzen, probeer er een paar (of een heleboel) en kijk wat je ermee kunt. De maker is docent natuurkunde in Korea. Als je de site aanklikt, kom je standaard op de Koreaanse versie, linksonder op de homepage kun je de taal aanpassen naar Engels.

Ik noem hier een paar apps die ik in erg mooi vind. 

De gelijkstroommotor

In deze app kun je heel mooi de werking van de gelijkstroommotor zien. Je kunt los van elkaar magnetische veldlijnen zichtbaar maken, de richting van de stroom door het draadraam zien en vervolgens de lorentzkracht die het draadraam laat draaien. Let ook op  het omkeren van de stroomrichting door het sleepcontact.

De harmonische trilling

Deze app geeft mooi het samenspel van uitrekking en kracht van een veer weer. Het is een horizontale beweging dus je hoeft de zwaartekracht niet in rekening te brengen. Door het aanpassen van de veerconstante en de massa (bij de app staat Weight!) kun je eenvoudig laten zien wat de invloed daar is op de trillingstijd en maximale uitwijking.

Energiebehoud

In opgaven komt regelmatig de achtbaan langs als voorbeeld van de wet van behoud van energie. Deze app geeft dat goed weer. Je kunt het parcours een beetje aanpassen en steeds zien wat de verdeling van de totale energie over de potentiële en de kinetische energie is.

Getijden

Dit onderwerp valt buiten de standaardstof, maar bij aardrijkskunde wordt dit wel behandeld, en helaas niet altijd helemaal juist merk ik. Deze app geeft goed aan hoe de getijden werken. Je kunt mooi zien hoe de onderlinge stand van zon en maan zorgen voor dood- en springtij. Op deze site staat een nadere uitleg over het samenspel van zon en maan.

De corioliskracht

Hiervoor geldt hetzelfde als voor getijden, het is geen standaardleerstof. Maar wel een interessant onderwerp. Het is meestal vrij lastig om voor te stellen wat er precies gebeurt, maar deze app brengt de werking van corioliskracht heel goed in beeld. Voor de afleiding van de formule van de corioliskracht staat op deze site ook een mooi artikel.