Beelden vanuit de ISS

Onderwerp: Sterrenkunde

Time lapse beelden vanuit de ISS

Met enige regelmaat brengt de ESA beelden naar buiten van ruimtereizen. Een voorbeeld hiervan is de opname die op 9 september 2014 door ESA op youtube werd geplaatst. Je ziet beelden gemaakt door de astronaut Alexander Gerst.

Ruimtesonde

 

ESA is de Europese ruimtevaart-organisatie, de afkorting staat voor European Space Agency. ESA is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ruimtevaart in Europa. Daarnaast zorgt ESA ervoor dat via ruimtevaart nieuwe diensten en producten beschikbaar komen voor de inwoners van Europa.

ESA heeft 20 lidstaten. Door de -financiële en intellectuele - krachten van de lidstaten te bundelen, kan Europa ruimtevaartprogramma's en activiteiten uitvoeren waartoe de lidstaten afzonderlijk niet in staat zouden zijn.

Wat doet ESA?

ESA heeft als taak het ontwikkelen en uitvoeren van het Europese ruimtevaartprogramma. De satellieten zijn bedoeld om meer te weten te komen over de aarde, de ruimte eromheen, het zonnestelsel en het heelal. Daarnaast ontwikkelt ESA technologieën en diensten die gebruik maken van satellieten, en bevordert ze de concurrentiepositie van de Europese industrie. ESA werkt nauw samen met ruimtevaartorganisaties buiten Europa, zodat veel van de wetenschappelijke vooruitgang ten bate kan komen aan de hele wereld.

Wie zijn bij ESA aangesloten?

De twintig bij ESA aangesloten lidstaten zijn: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Daarnaast nemen Canada en Hongarije deel aan sommige projecten via samenwerkingsovereenkomsten.

Zoals uit deze lijst blijkt, zijn niet alle lidstaten van de Europese Unie aangesloten bij ESA en zijn niet alle leden van ESA lid van de Europese Unie. ESA is een volledig onafhankelijke organisatie, maar onderhoudt wel nauwe banden met de EU via een ESA/EC-kaderovereenkomst. Beide organisaties volgen een gezamenlijke Europese strategie voor de ruimtevaart en werken gezamenlijk aan de totstandkoming van een Europees ruimtevaartbeleid.

Aerial view of ESTEC’s facilities
ESTEC bevindt zich in Noordwijk

Waar is ESA gevestigd?

Het hoofdkantoor van ESA is gevestigd in Parijs. Daar vindt de besluitvorming over beleid en programma's plaats. ESA telt echter ook vestigingen elders in Europa, elk met eigen taken.

  • ESTEC, het European Space Research and Technology Centre, is het technisch onderzoekscentrum en de plaats waar ESA’s satellieten ontworpen en ontwikkeld worden. Het bevindt zich in Noordwijk.
  • ESOC, het European Space Operations Centre, is het vluchtleidingscentrum voor ESA's satellieten en bevindt zich in het Duitse Darmstadt
  • EAC, het European Astronauts Centre, leidt astronauten op voor toekomstige missies en bevindt zich in Keulen
  • ESRIN, het European Space Research Institute, staat in Frascati, in de buurt van Rome. Dit centrum is belast met de verzameling, opslag en verspreiding van aardobservatiegegevens aan ESA’s partners, en de verlening van interne IT-diensten
  • ESAC, het Europese Space Astronomy Centre in Villanueva de la Cañada, vlakbij Madrid in Spanje, faciliteert het wetenschappelijke centrum voor ESA's astronomische en planetaire missies tezamen met het wetenschappelijke archief. ESAC ondersteunt astronomisch onderzoek wereldwijd.

Verder beschikt ESA over kantoren in België (Redu), het Verenigd Koninkrijk (Harwell), de Verenigde Staten (Washington) en Rusland (Moskou), een lanceerbasis in Frans Guyana, en grond- en volgstations op diverse plekken in de wereld.