Anna von der Heydt

Onderwerp: Overige onderwerpen, Weerkunde en oceanografie

Oceaanonderzoekster

In december 2005 hebben enkele leerlingen van het St. Bonifatiuscollege uit Utrecht een bezoek gebracht aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht van de Universiteit Utrecht. Hierbij hebben ze verschillende personen die werkzaam zijn bij het IMAU geïnterviewd. In dit artikel staat het interview met mevrouw Anna von der Heydt. Ze is werkzaam als postdoc op de Universiteit van Utrecht.

Waar hebt u gestudeerd?

Ik heb zelf natuurkunde gestudeerd in Duitsland, Marburg.

Hoe bent u uit Duitsland hier gekomen?

Nadat ik afgestudeerd was ben ik hierheen gekomen, naar Enschede en daarna ben ik uiteindelijk naar Utrecht toe gekomen.

Is er verschil tussen de natuurkunde opleidingen in Nederland en Duitsland?

Er is weinig verschil en je kunt ook niet zeggen dat de opleiding in een van de twee landen beter is.

Waarom hebt u voor deze opleiding gekozen?

Ik heb het altijd al heel erg leuk gevonden om dingen te onderzoeken en om te begrijpen waarom dingen zo zijn als ze zijn. Daarnaast vond ik het ook leuk om daarbij berekeningen te maken.
Een andere optie voor mij was scheikunde geweest, maar ik vond de studie natuurkunde tocht iets leuker, daarom heb ik hiervoor gekozen.

In welk deel van de natuurkunde bent u afgestudeerd?

Ik ben afgestudeerd in een deel van de natuurkunde waar ik het Nederlandse woord niet van ken, maar het heeft te maken met stoffen waar onder andere computerchips van gemaakt zijn. Daarbij worden verschillende energieniveaus in deze stoffen onderzocht. Als electronen bijvoorbeeld tussen twee energieniveaus kunnen springen, dan heb je een stroom, anders niet. Daarom noem je deze stoffen, denk ik, halfgeleiders. Ik ben pas later voor mijn promotie naar een ander onderwerp gegaan, dat is de vloeistoffysica.

Wat betekent de term postdoc precies?

Dat houdt in dat je na je promotie nog steeds in het onderzoek werkzaam bent. Meestal ben je dit voor een paar jaar.

Wat voor een onderzoek doet u momenteel?

Ik doe hier nu onderzoek naar de oceaanstromingen, maar dan voor heel lang geleden. Ik vergelijk dus de huidige oceaanstromingen, waarvan de Golfstroom een voorbeeld is, met een situatie waarbij de continenten op verschillende locaties zaten. Daardoor kan de oceaancirculatie heel anders zijn geweest, en dit kan ook de oorzaak zijn voor een heel ander klimaat. Ik ben nu 2,5 jaar met dit onderzoek bezig.

Een voorbeeld ven een oceaanstroming
Een voorbeeld ven een oceaanstroming

Kijk voor meer informatie over het onderzoek van Anna von der Heijdt op haar homepage.

Gaan jullie dan met die resultaten proberen iets te voorspellen?

Dat hoop je dat je dat kunt doen maar dat heeft nog een aantal jaren nodig voordat wij dit zo goed kunnen begrijpen. Maar ik denk dat dit soort studies wel bijdragen om het klimaatsysteem beter te begrijpen, dus het helpt we look voor voorspellingen.

Hoe bent u bij dit onderwerp gekomen voor uw onderzoek?

Toen ik afstudeerde heb ik voor een promotie onderwerp in de vloeistoffysica gekozen. Daarna ben ik pas met de oceanografie begonnen, maar het heeft ook met stromingen te maken. Nu vind ik het zo leuk, dat ik ervoor gekozen heb om hiermee door te gaan.

Heeft dit onderzoek meer een wetenschappelijke functie of gaan de resultaten ook daadwerkelijk in de maatschappij worden toegepast?’

Eigenlijk heeft onderzoek altijd direct of indirect betrekking op de maatschappij dus dit is iets wat je moeilijk kunt scheiden. Omdat dit onderzoek betrekking heeft op miljoenen jaren geleden is het eigenlijk toch meer wetenschappelijk, maar zoals ik al zei, het helpt ook om het huidige klimaat beter te begrijpen.

Waar komt het geld vandaan wat u nodig heeft voor uw onderzoek?

Op dit moment wordt het onderzoek gewoon door de Universiteit gesubsidieerd. De Universiteit bepaald dus ook in zoverre over welke onderwerpen onderzoek gedaan mag/kan worden.

Werkt u veel samen met andere mensen?

Je werkt wel met een aantal mensen in deze groep samen, en ook met mensen van andere faculteiten, hoewel het op zich relatief weinig is op dit moment. Ik probeer altijd de resultaten van mijn computersimulaties te vergelijken met resultaten van andere mensen. .

Hebt u een argument waarom andere mensen natuurkunde zouden moeten gaan studeren?

Er is nog heel erg veel dat ontdekt moet worden wat men nog niet kan begrijpen en aangezien we wel voorspellingen willen doen voor de toekomst is het heel belangrijk dat dit toch wel begrepen gaat worden.

Is de Universiteit van Utrecht aan te bevelen om natuurkunde te gaan studeren?

Ik heb zelf niet aan deze Universiteit gestudeerd maar ik sta wel erg dicht bij de studenten hier omdat ik zelf ook een beetje les geef en naar mijn mening is dit wel een goede Universiteit.

Wordt er veel tijd besteed aan praktijk bij de studie?

Nou je hebt er van allebei, theorie en practicum. Van de theorie leer je ook een hoop. En daarnaast loop je ergens in je studie een stage.

Wat kun je voor een beroep gaan doen na de studie natuurkunde?

Je kunt bijvoorbeeld als onderzoeker blijven werken of leraar worden. Daarnaast leer je erg goed met computers omgaan dus kan je ook iets in die richting zoeken. En je kunt het bedrijfsleven in. Maar er zijn dus heel veel verschillende mogelijkheden.

Wat is uw ambitie voor de toekomst?

Ik wil natuurlijk mijn lopende onderzoek proberen af te ronden en daarna zou ik graag werkzaam willen blijven als onderzoeker aan de Universiteit. Wanneer dit onderzoek voltooid zou zijn, begin ik het liefst weer aan een nieuw project. Dit zou qua onderwerp gerelateerd zijn aan het lopende onderzoek. Dat is vrij goed mogelijk, want het onderwerp is heel breed en er zijn veel natuurkundigen die zich ermee bezighouden. Er liggen er nog vele onderzoeken klaar, wat ervoor zorgt dat er nog heel veel werk is voor in de toekomst.

We hebben geen vragen meer verder, bedankt voor het interview.

Graag gedaan, ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb verteld.