Zweterig lig je in je bed, je pyjama plakt aan je lijf. Je voelt je vies, zielig en behoorlijk beroerd. Je hoofd tolt en het enige waar je aan denkt is slapen, slapen en nog meer slapen. Met andere woorden: je hebt koorts. Iedereen kent het gevoel. De thermometer schommelt tussen de 38 en 40°C. Je bent te slap om een stap te verzetten, te misselijk om aan eten te denken.
De normale lichaamstemperatuur van de mens ligt rond de 37°C. De lichaamstemperatuur wordt geregeld door het temperatuurregulatiesysteem (hypothalamus), een onderdeel van de hersenen. Ons temperatuurcentrum kan worden beïnvloed door in het bloed aanwezige koortsverwekkende gifstoffen (pyrogene leukotoxinen), afkomstig van vervallende witte bloedcellen. Koorts vormt een belasting voor het lichaam, met name voor het hart. Daarom bestrijdt je koorts vaak met medicijnen zoals paracetamol.
Wil je weten of je koorts hebt? Ga eerst een uur liggen, meet daarna je temperatuur: bij 38°C en hoger heb je koorts. In dat geval kun je maar beter onder de wol kruipen. Het beste middel tegen koorts komt uit 'Grootmoeders boek': veel slapen, veel drinken en goed warm blijven, zodat de koorts 'uit je lijf gezweten wordt'.
Vragen voor je werkstuk of spreekbeurt
- Hoe ontstaat koorts? Welke biologische functie heeft koorts? Bij welke ziekten verschijnt koorts?
- Hoe komen de koortsverwekkende gifstoffen in de witte bloedcellen? Waarom vervallen de witte bloedcellen?
- In welke mate kan koorts gevaarlijk zijn voor je lichaam? Is koorts gevaarlijker voor kinderen dan voor volwassenen en zo ja, waarom?
- Is koorts besmettelijk?
- Is er een manier om koorts te voorkomen, zo ja welke dan?
Relevante literatuur
T.H. Benzinger, The human thermostat, Scientific Ame-rican, (1961), nummer 1, pagina 244 (ab).
G. Weissmann, Aspirin, Scientific American, (1991), nummer 1, pagina 58 (ab).
Handige links
Bij dit onderwerp zijn geen internetverwijzingen. Maak gebruik van een zoekmachine, bijvoorbeeld: Google
Verwante opleidingen
Profielen en Schoolvakken/Thema's
- Algemene Natuurwetenschappen
- Biologie
- Natuurkunde