De biodiversiteit, oftewel de variatie van het leven op aarde, gaat tegenwoordig snel achteruit als gevolg van het uitsterven van soorten. Dit is op zich een natuurlijk verschijnsel. Het grootste gedeelte (99,9%) van de soorten die in de afgelopen miljoenen jaren hebben geleefd, is al uitgestorven. Tegenwoordig is het tempo waarmee soorten uitsterven echter 1000 tot 10.000 keer zo groot als 100.000 jaar geleden, toen de mens ten tonele verscheen.
De mens heeft door middel van onder meer jacht, vervuiling en aanpassing van de natuurlijke leefomgeving van dieren en planten zijn omgeving zodanig beïnvloed dat het uitsterven van soorten versneld is. Diversiteit die in miljoenen jaren is opgebouwd, wordt nu in duizenden en soms honderden jaren tenietgedaan. De precieze gevolgen voor de mens en voor de ecosystemen op aarde zijn nog niet bekend.
Vragen voor je werkstuk of spreekbeurt
- Wat is biodiversiteit?
- Waarom is er zoveel aandacht voor biodiversiteit?
- Wat betekent het als een soort uitsterft?
- Waarom worden soorten beschermd tegen uitsterven?
- Zijn we op weg naar een kale aarde?
Relevante literatuur
- J. van Zoest (red.), Biodiversiteit, 1998. Stichting uitgeverij van de Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, Utrecht, pagina's: 8-17; 31-33; 46-52; 110; 128-129.
- Th. Goldschmidt, Darwins hofvijver, 1997, hoofdstuk: 8, Het slagveld: uitsterven
Handige links
Verwante opleidingen
Profielen en Schoolvakken/Thema's
- Aardrijkskunde
- Algemene Natuurwetenschappen
- Biologie
- Maatschappij
- Natuurkunde