Meer dan 140 miljoen jaar vormden de dinosauriërs de meest dominante groep dieren op aarde. Deze reptielen leefden tijdens de perioden Jura en Krijt. Hoewel de dinosauriërs vooral bekend zijn door hun gigantische afmetingen, waren ze er in werkelijkheid in alle soorten en maten. De kleinste was niet groter dan een kip en de grootste woog zestien keer zoveel als een olifant.
Alles wat we weten over dinosauriërs is gebaseerd op fossiele overblijfselen. Uit bijvoorbeeld een gebit en een skelet kan een paleontoloog afleiden hoe groot een dier was, wat het at en hoe het zich voortbewoog.
Vijfenzestig miljoen jaar geleden kwam er een abrupt einde aan de heerschappij van de dinosauriërs op aarde. Veel wetenschappers nemen aan dat de inslag van een grote meteoriet hiervan de oorzaak is. Ook andere land- en zeedieren stierven plotseling uit.
Volgens de theorie sloeg de meteoriet in op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Gevolg was dat grote hoeveelheden stof, gruis en ander materiaal in de dampkring terechtkwamen. Hierdoor werd gedurende langere tijd de straling van de zon tegengehouden, wat een dramatische invloed had op de temperatuur en de plantengroei op aarde.
In de sciencefiction film Jurassic Park worden dinosauriërs gekweekt uit muggen, die miljoenen jaren in harsdruppels van naaldbomen bewaard zijn gebleven. Volgens het verhaal bevatten de muggen dinosaurus-dna in hun magen. Waar of niet waar? In ieder geval trok deze kaskraker miljoenen mensen!
Vragen voor je werkstuk of spreekbeurt
- Wat doen paleontologen? Hoe onderzoeken zij de dinosauriërs?
- Wat is een meteoriet? Welke gevolgen had de inslag van de meteoriet 65 miljoen jaar geleden op de aarde? Wat gebeurde er toen met de natuur en het leven op aarde? Hoe weet men dat de meteoriet in sloeg op het schiereiland Yucatán?
- Bestaan er nog andere theorieën over het massale uitsterven van de dinosauriërs? Welke zijn dat dan?
- Op welke theorie is de film Jurassic Park gebaseerd? Wat is er waar aan dat verhaal?
Relevante literatuur
A. Schulp, Maastrichtien: De nadagen van de dino's, 1999 - 10
D. Mol en H. van Essen, De mammoet, sporen uit de IJstijd, Den Haag, 1992 (aardw)
J. Charig, A new look at the dinosaurs, London, 1979 (aardw)
Verwante opleidingen
Profielen en Schoolvakken/Thema's
- Aardrijkskunde
- Algemene Natuurwetenschappen
- Biologie
- Natuurkunde