Walter Hoogland

Onderwerp: Arbeid en energie, Elektrische stroom, Elektrisch veld en magnetisch veld, Inductie en wisselstromen, Kracht en beweging, Kracht in evenwichtssituaties, Rechtlijnige beweging

Bestuurder bij de UvA

Walter Hoogland, student Natuurkunde, 1956-1963

Waarom natuurkunde?
Ik was gefascineerd door het inzicht dat de natuurkunde verschaft.

Wat wilde u worden?
Wetenschappelijk onderzoeker.

Favoriete college?
Ik herinner me vooral de colleges van professor Rathenau, die met groot theatraal talent de wetten van de mechanica, electriciteit en magnetisme zichtbaar maakte.

Type student?
Mijn belangstelling voor andere zaken dan mijn studie was vanaf het begin groot. Het leidde er ook wel eens toe dat ik me afvroeg of ik wel met de juiste studie bezig was.

Mooiste herinnering?
Het meest interessante van mijn studententijd was wel het voorzitterschap van mijn studentenvereniging.

Toekomstperspectieven in 1963?
Heel goed! Philips en Shell stuurden eersteklas treinkaartjes om je te verleiden daar te komen werken. Ook in het academisch bedrijf lagen de banen overigens voor het oprapen, als je wetenschappelijk een beetje aan de maat was.

Walter Hoogland, decaan Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Het leukste in uw werk?
Het faciliteren van kwalitatief goed onderwijs en onderzoek. Daarnaast ben ik als wetenschappelijk bestuurder ook betrokken geweest bij baanbrekende ontwikkelingen. In een van mijn vorige functies, als directeur van het onderzoeksinstituut NIKHEF, had ik een belangrijke rol bij het realiseren van de internetomgeving die nu Sciencepark Amsterdam tot een van de drie grootste internetknooppunten ter wereld heeft gemaakt. Daarna heb ik als directeur bij het Europese laboratorium voor deeltjesfysica CERN een belangrijke bijdrage geleverd aan de bouw van de nieuwe grote deeltjesversneller. In deze functie stond ik ook bestuurlijk aan de wieg van het World Wide Web; in 1990 werd dit 'uitgevonden' in CERN om vervolgens zijn zegetocht over de wereld te beginnen. In mijn huidige functie heb ik in 2000 het initiatief genomen voor de organisatie van de eerste wereldwijde conferentie over GRID, de nieuwe generatie internet, die in Amsterdam werd gehouden.