Auto's, hoogovens, olieraffinaderijen en de bioindustrie stoten stoffen uit die vermengd met neerslag (water) zure regen vormen. Deze luchtvervuiling is schadelijk voor bossen, bodemwater, eeuwenoude monumenten en nog veel meer.
Zure regen tast bijvoorbeeld het waslaagje van bladeren aan. Dit heeft als gevolg dat de huidmondjes niet meer functioneren, waardoor de bladcellen beschadigen. Bladeren verkleuren, verdorren en vallen eerder uit dan normaal.
Bomen zijn dubbel slachtoffer, want zure regen beïnvloedt ook de werking van boomwortels. Het zure bodemwater zorgt ervoor dat aluminiumdeeltjes in de bodem vrijkomen. Deze deeltjes tasten de schimmels op de boomwortels aan, waardoor de boomwortels niet meer goed werken. De aanvoer van water en voedingsstoffen door de wortels raakt ontregeld en stopt uiteindelijk helemaal.
De overheid wil de uitstoot van verzurende stoffen drastisch verminderen. In het jaar 2000 moet de emissie van verzurende stoffen met 50% gedaald zijn ten opzichte van 1980. De industrie, autogebruikers en boeren zullen allen een stapje terug moeten doen, zodat onder andere de bomen en bossen zonder zorgen verder kunnen groeien.
Vragen voor je werkstuk of spreekbeurt
- Welke stoffen spelen een rol bij het ontstaan van zure regen? Waar komen ze vandaan? Welke reacties treden op bij het ontstaan van zure regen?
- Welke gevolgen heeft zure regen? In welke mate heeft zure regen het milieu aangetast?
- Hoe komt het dat zure regen ook monumenten aantast? Welke stoffen doen dat vooral?
- In hoeverre is zure regen direct schadelijk voor de gezondheid?
- Hoe wil de overheid de uitstoot van verzurende stoffen verminderen? Met welke problemen heeft zij te maken?
- Er wordt beweerd dat zure regen een lokaal probleem is. Waarom is dat zo?
Relevante literatuur
F.A.M. de Haan, T.H.M. Lexmond en W.H.V. Riems-dijk, Belasting van bodem en water door mineraaloverschotten uit de intensieve veehouderij, Milieu, (1986), nummer 2, pagina 34-43 (ab)
Handige links
Verwante opleidingen
Profielen en Schoolvakken/Thema's
- Aardrijkskunde
- Algemene Natuurwetenschappen
- Biologie
- Natuurkunde
- Scheikunde