Snurkdetector
Deze opdracht staat voor 10 slu en is bedoeld voor groepswerk van 3 leerlingen.
Inleiding
Je hebt met een stel vrienden afgesproken om samen een fietsvakantie te gaan houden. De hele dag hebben jullie flink doorgebuffeld. ’s Avonds rol je vermoeid maar voldaan in je slaapzak en je wenst de rest een goede nachtrust. Maar na een half uurtje begint het drama. Eén van je vrienden blijkt over ongedachte kwaliteiten te beschikken: de ene boom na de ander wordt in diens slaap vakkundig omgezaagd. En jij kan er maar niet van slapen. Je wordt steeds gefrustreerder. Vooral als blijkt dat de snurker zelf geen enkele last heeft van zijn zaagpartij en gewoon doorsnurkt. Je merkt aan het gedraai in de andere slaapzakken dat je niet de enige bent die er wakker van ligt. Dat wordt nog wat, deze vakantie. Had je nou toch maar je oorwatjes meegenomen…
Naast de irritatie en de frustrerende nachtelijke uurtjes voor de omgeving, zoals in de bovenstaande situatie, heeft het gesnurk voor de slaper zelf ook negatieve gevolgen. Voor een deel van de snurkers leidt het tot perioden van ademstilstand (soms wel tot anderhalve minuut…) en tijdelijk zuurstofgebrek. Dit wreekt zich dan in een slechte slaap en dus een grote kans op oververmoeidheid.
Het is dus wel handig als er iets zou zijn waardoor iemand van zijn gesnurk afkomt. Als er nou een apparaatje zou zijn wat je op een subtiele manier zou laten weten dat je weer aan het zagen bent, waardoor je op je zij kunt gaan liggen. Dat helpt meestal wel, en dan zou je het na een tijdje vanzelf wel leren…
Opdracht
Doorloop de opeenvolgende fasen van de ontwerpcyclus. Houd een logboek bij. Ontwerp en bouw een snurkdetector.
Gebruik hiervoor o.a. het systeembord. De rest moet je zelf bedenken.
Eisen/voorwaarden
- De snurkdetector signaleert zodra er boven een bepaald –instelbaar– geluidsniveau gesnurkt wordt.
- Het apparaat reageert pas zodra binnen een halve minuut drie voldoend luide snurken gedetecteerd zijn.
- Het apparaat geeft een signaal af waardoor de snurker erop geattendeerd wordt dat hij/zij snurkt en er dan daadwerkelijk mee stopt.
- De snurker wordt niet in zijn slaap gehinderd als hij niet snurkt.
- Het apparaatje moet handzaam zijn in de slaapsituatie (dus: in bed of op het nachtkastje).
- Andere aanwezige slapers moeten zo weinig mogelijk last hebben van het apparaat.
Tips voor achtergrondinformatie en ideeen
- Zoeken op de site van KNO-artsen: www.kno.nl
- Zoeken met google
- bekijk Havo-examen biologie 2000-I; onderwerp snurken https://static.alleexamens.nl/
Voor docenten