Behalve voor het vangen van muizen, is een muizenval ook zeer geschikt om een karretje mee te bouwen. Je zet wat wieltjes op het plankje en je zorgt er voor dat de kracht die de veer levert wordt gebruikt om deze wieltjes aan te drijven. Dat kan op heel veel manieren en dat maakt het juist zo leuk. Je kunt een kant-en- klaar bouwpakket bestellen maar je kunt ook helemaal je eigen ontwerp maken. In dit artikel lees je iets over de achtergronden van de muizenval auto en krijg je tips waar je op moet letten bij het bouwen.
Het idee
Het is moeilijk na te gaan wanneer iemand voor het eerst op het idee is gekomen om een muizenval te gebruiken om een karretje mee te bouwen. Het is wel duidelijk dat dit idee door veel mensen is opgepakt. Zowel in Nederland als in het buitenland zijn er veel scholen of individuele personen mee bezig. Als je in google de zoekterm 'mousetrap car' intypt, krijg je bijna een half miljoen treffers. Op heel veel scholen worden in de techniek of de scienceles bouwwedstrijden gehouden. Wie maakt de kar die het verst komt? Welk karretje rijdt het meest nauwkeurig?
In onderstaand filmpje een voorbeeld van een karretje dat gemaakt is met een muizenval. Neem voor meer voorbeelden eens een kijkje op youtube.
Een van de vele filmpjes op youtube over de muizenvalauto
Uitvoering in Nederland
Op veel scholen worden in scienceprojecten of bij het vak techniek wedstrijden georganiseerd rond het bouwen van een muizenvalauto. Het ontwerpen, samenwerken, bouwen en testen van zo'n karretje is motiverend en leerzaam. Het leuke is ook dat het voor veel leeftijden geschikt is. Je ziet het vooral in de onderbouw van het voortgezet onderwijs maar ook aan het eind van de basisschool kom je het wel eens tegen. Om echt records te breken (heel ver komen of nauwkeurig precies recht vooruit rijden) zou je het ook als praktische opdracht in de bovenbouw kunnen doen. Op elk niveau kun je weer andere eisen stellen aan ontwerp, uitvoering en prestaties.
Tips bij het bouwen van de muizenvalauto
Voor docenten die dit in de klas willen doen of voor leerlingen die er individueel thuis mee aan de gang willen, volgen hier enkele tips. De meeste klinken vrij logisch maar hopelijk zitten er ook enkele tips tussen waar je nog niet aan gedacht hebt.
- Bereid het bouwen van zo'n karretje goed voor, kijk eens rond op internet voor je gaat beginnen.
- Bedenk wat de uitgangspunten zijn voor je karretje, bepaal vooraf wat jij belangrijk vindt aan je karretje (zo goedkoop mogelijk, hergebruik van materialen, karretje moet zo ver mogelijk komen, karretje moet er mooi uitzien).
- Hoe meer bewegende delen, des te meer last heb je van wrijvingskrachten.
- Hoe kleiner de wielen, hoe meer wrijving dit geeft (een kleiner wiel moet vaker ronddraaien om dezelfde afstand af te leggen).
- Het kan leuk zijn om de stappen in het bouwen van het karretje vast te leggen op film of foto.