Een hightech houtstoof
Hij ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar de houtstoof die ontwikkeld is door Philips Research, bevat flink wat hoogstaande technologie. De stoof is bedoeld voor gebruik in ontwikkelingslanden. Daar zijn grote delen van de bevolking vaak nog aangewezen op brandstof als hout of mest. Dit zijn brandstoffen die soms schaars zijn en van ver moeten worden gehaald. Bovendien veroorzaakt de verbranding ervan schadelijke rook, waardoor – volgens getallen van de Wereld Gezondheid Organisatie - de gezondheid van meer dan 300 miljoen families ernstig gevaar loopt. Door slimme toepassing van bestaande technieken, verbruikt de houtstoof van Philips aanzienlijk minder brandstof dan een traditionele stoof terwijl er maar een minimale hoeveelheid rook vrijkomt. Hoe werkt dat?
Password 28, een publicatie van Philips Research.
Lichtgevende T-shirts
Je kent ze vast wel, LED’s (light-emitting diodes), die kleine lampjes die voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld in verkeerslichten die dan uit heel veel kleine lampjes bestaan in plaats van uit één grote lamp, of in de verlichting van de nieuwste automodellen. Als je rode, groene en blauwe LED’s heel dicht naast elkaar plaatst, kun je hun licht (optisch) mengen en alle kleuren van de regenboog maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de grote reclameschermen die je in steeds meer voetbalstadions ziet. Philips Research heeft een techniek ontwikkeld waarmee ze LED’s kunnen verwerken in textiel. Ontwerpers zien al talloze toepassingen voor lichtgevende textiel – mode, interieur, sportkleding, veiligheid, etc. Wat zou jij ermee willen doen?
Password 28, een publicatie van Philips Research.
TV op zakformaat
De markt voor mobiele telefoons raakt langzaam maar zeker verzadigd. Marktonderzoekers proberen te achterhalen wat een volgende rage op de ‘mobiele’ markt zou kunnen zijn. De mobiele TV is een serieuze kandidaat. Al in 2007 wordt een sterke vraag naar zakformaat-TV’s verwacht. Om straks aan de vraag te kunnen voldoen, moeten twee technologieën - die voor TV en mobiele telefonie - tot één geheel worden gesmeed. Dat betekent werken aan nieuwe TV-standaards - Europa, Japan en Amerika hebben al hun verschillende voorkeuren voor de te gebruiken TV-signalen -, aan beeldschermen, processoren en geheugens. De grootste uitdaging is om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de aanwezig energie, zodat de batterijen zo lang mogelijk mee kunnen gaan. Vanbuiten lijkt een mobiele TV op een wat groot uitgevallen mobieltje. De techniek die erin zit, is uitermate complex.
Password 27, een publicatie van Philips Research.
Intelligente meetapparatuur voor diabetici
Diabetes is een van de snelst groeiende ziektes ter wereld. Op dit moment zijn er zo’n 194 miljoen diabetici. Binnen twee decennia zijn dat er ongeveer 333 miljoen. Dit zijn 333 miljoen mensen die dag in dag uit nauwlettend hun voeding en medicijnen in de gaten moeten houden om normaal te kunnen functioneren en complicaties te voorkomen. Naast steeds verbeterende medicatie, kunnen nieuwe methodes om het glucosegehalte in bloed te bepalen - liefst zonder je steeds te hoeven prikken voor een druppel bloed - bijdragen aan een beter leven voor diabetici. Biofysici, biochemici en wiskundigen van Philips Research werken aan een veelbelovende methode om zonder bloedmonsters de bloedsuikerspiegel te controleren. Door ook rekening te houden met zaken als voeding, fysieke inspanning, en andere factoren die een rol spelen, kunnen de metingen direct vertaald worden in een accuraat medicatieadvies. Met dit onderzoek, dat in nauwe samenwerking met artsen wordt uitgevoerd, kan het leven er voor diabetici een stuk makkelijker en veiliger uit gaan zien.
Password 27, een publicatie van Philips Research.
Medische nanotechnologie
Kleine sensoren die in het lichaam op zoek gaan naar specifieke cellen en zich daar aan vasthechten. Het klinkt naar sciencefiction, maar onderzoek van Philips Research, Philips Medical Systems en Philips Applied Technologies maakt dit binnenkort mogelijk. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om al in een vroeg stadium kankercellen zichtbaar te maken die met geen andere methode zouden worden gezien. Deze sensoren zijn een voorbeeld van de toepassing van nanotechnologie. In de medische wereld is er veel belangstelling voor nanotechnologie. Biologische cellen zijn vaak niet groter dan 100 nanometer (nm). Kwaadaardige cellen zou je het liefst één-op-één willen bestrijden, dus dan moet je net zo klein kunnen zijn. Bijna net zo klein zijn de piepkleine waterachtige belletjes die als contrastmiddel worden gebruikt bij echografie. In de toekomst kun je met die bellen ook medicijnen toedienen. Als ze op de goede plek zijn aangekomen kun je ze laten ‘ontploffen’ zodat het medicijn ter plekke zijn werk kan doen. Ook wordt het mogelijk om radiotherapie op celniveau toe te dienen, maar dan moeten er eerst nog wel wat problemen worden opgelost.
Password 25, een publicatie van Philips Research.