De vraagbaak is een populair onderdeel op natuurkunde.nl. Het is daarom wel handig als je weet hoe je er mee om moet gaan en welke dingen je allemaal kunt doen (zelf antwoord geven, gebruik van bijlagen). Alles hierover lees je in dit artikel. Het belangrijkste hierbij is, wat voor vragen je kunt stellen. Dat kun je in de volgende alinea lezen. Voor informatie over de andere zaken moet je jouw keuze (aangegeven in de balkjes met de pijltjes) eerst even aanklikken.
Welk soort vragen kan ik stellen?
Je kunt alles vragen dat met natuurkunde te maken heeft. Het helpt daarbij om zo concreet mogelijk te zijn. Hoe beter en gerichter je vraag is, des te concreter kunnen we een antwoord geven. We willen echter geen letterlijke opgaven uit je natuurkundeboek. Het is niet de bedoeling, dat beantwoorders jouw huiswerk maken. De opzet van deze vraagbaak is je te helpen te begrijpen waar je mee bezig bent. Vragen die enkel en alleen bestaan uit één of meerdere opgaven kunnen zonder kennisgeving verwijderd worden.
Waar vind ik de vraagbaak?
Zoals in de inleiding al gezegd, weten veel gebruikers de vraagbaak al goed te vinden. Mocht je de vraagbaak nog niet zijn tegengekomen, ga dan met je muis op het uitrolmenu 'vragen stellen' staan. Er worden dan verschillende opties aangeboden. Neem eens een kijkje bij de FAQ's (frequently asked questions) of ga direct naar de vraagbaak.
In het uitrolmenu 'vragen stellen' kun je de vraagbaak vinden
Wat gebeurt er met mijn vraag, als ik die gesteld heb?
Bij het invoeren van een vraag, kun je aanklikken dat je van reacties op de hoogte gehouden wil worden. Je krijgt dan een mailtje toegestuurd als iemand een reactie geeft op de vraag die jij hebt ingebracht. Zo weet je het direct als iemand een reactie geeft op jouw vraag.
Als je een kijkje neemt in de vraagbaak, dan zie je het overzicht met alle vragen die gesteld zijn. Iedereen die in de vraagbaak kan kijken, kan ook vragen beantwoorden. Klik daarvoor op de tekst 'reageer op deze vraag' links onder in het tekstvak. Als je geklikt hebt, verschijnt er een tussenscherm waarin je je eigen gegevens en jouw antwoord kunt invullen. Als je alles hebt ingevuld, klik je op 'verstuur' en dan wordt jouw reactie opgenomen op de site.
Als je op 'reageer op deze vraag' klikt, kun je je eigen antwoord geven
Na het beantwoorden van de vraag, klik je op 'verstuur' om jouw antwoord op de site te krijgen.
Het komt er dus op neer dat iedereen vragen kan stellen en beantwoorden. We zijn als redactie erg blij met antwoorden die door de gebruikers zelf gegeven worden. Als je regelmatig de vraagbaak bezoekt zul je bepaalde namen vaak tegenkomen. Natuurlijk komt het ook voor dat sommige vragen niet door onze gebruikers beantwoord worden. In dat geval neemt de redactie deze vragen op zich, om ze van een antwoord te voorzien. Op deze manier zorgen we er voor dat alle vragen die aan de criteria voldoen (zie het stukje 'Welk soort vragen kan ik stellen?' ) binnen enkele dagen beantwoord worden.
Hoe kan ik zoeken in de vraagbaak?
Bij het stellen van een vraag, kun je aangeven tot welke categorie een vraag behoort (arbeid en energie, elektrische stroom, signaalverwerking). Als bezoeker van de vraagbaak kun je dus eenvoudig alle vragen die eerder zijn gesteld over een bepaald onderwerp in beeld krijgen. Misschien zit de vraag die jij wil stellen er al tussen, dat scheelt weer wat werk. Kijk dus altijd eerst bij de eerder gestelde vragen voordat je zelf een nieuwe vraag inbrengt.
Standaard worden de vragen op volgorde van binnenkomst weergegeven. De laatst gestelde vraag staat bovenaan, je kunt zien op welke datum deze vraag gesteld is. In de kolom daarnaast zie je het aantal reacties dat de vraag tot dan toe heeft opgeleverd. In de kolom uiterst rechts zie je staan op welke datum er het laatst op een bepaalde vraag gereageerd is. Zo kun je zien welke vraag, eveentueel alweer wat langer na plaatsing 'actueel' is.
Hoe plaats ik een bijlage?
Soms zegt een plaatje meer dan een heleboel woorden. Je kunt daarom maximaal drie plaatjes toevoegen aan je vraag. Hiervoor klik je op 'browse' in de kolom 'bijlagen'. Als je daarna je bijlage selecteert en verstuurt, komt de bijlage nog niet meteen op de site. Je bijlage wordt verstuurd aan de redactie, wanneer de redactie jouw bijlage relevant vindt, wordt er een vinkje omgezet en vanaf dat moment is jouw bijlage voor iedereen te zien. De bezoekers van de vraagbaak krijgen wel een mededeling waarop ze kunnen zien dat er eigenlijk een plaatje hoort bij het antwoord.
Bij dit antwoord hoort eigenlijk een plaatje. De redactie zal dit plaatje eerst bekijken voordat het op de site komt. Als het plaatje niets toevoegt, komt het niet op de site te staan.
Wat gebeurt er met vragen die lang blijven liggen
Sommige vragen blijven wat langer liggen voordat ze beantwoord worden. In veel gevallen voldoen deze vragen dan niet aan de criteria die wij hiervoor hanteren. Misschien is zo'n vraag rechtstreeks uit het boek overgenomen, of juist te specialistisch. Vanuit de redactie maken we voor deze vragen geen tijd vrij om een antwoord te geven. Het kan natuurlijk wel dat er een bezoeker is van natuurkunde.nl die het leuk vindt om dit soort vragen te beantwoorden. Daarom laten we de vraag nog een tijdje staan. Wie weet heb je mazzel en wordt jouw vraag (die strikt genomen niet aan onze criteria voldoet) toch nog een keer beantwoord.