Muonen
In de wereld van het kleine zwerven kerndeeltjes en electronen met grote snelheden in het rond. Deeltjes, die maar heel kort kunnen bestaan, voordat ze een reaktie met andere materie aangaan. Als voorbeeld noemen we hier muonen, een zwaar soort electronen, die in de buitenste lagen van de atmosfeer gemaakt worden. Ze leven maar 2 microseconden en vliegen bijna met lichtsnelheid naar het aardoppervlak. Ze kunnen dus maar 600 meter afleggen (s=v•t). Toch komen ze 20 km verder op het aardoppervlak terecht.
Eh, geen paniek dit alles wordt verklaard door de relativiteitstheorie van Einstein en in het bijzonder door het gedrag van de tijd bij hoge snelheden. Er is bij hoge snelheden sprake van tijdrek.......
Tijdrek en lengtekrimp
De afleiding van de formule kun je later nog wel een keer uitzoeken. Laten we eerst eens kijken wat tijdrek is en hoe je daar aan kan rekenen.
Als je dus naar een klok kijkt op een auto die in beweging is zie je dat die klok langzamer loopt. Hoe sneller de auto hoe langzamer de secondenwijzer tikt.
Nog zoiets: lengtekrimp, wil je de tweelingparadox oplossen dan zul je ook daar rekening mee moeten houden.
Het probleem van het doodgewaande maar toch bestaande muon is hiermee opgelost. Nu alles koek en ei lijkt nog zo iets: vriendschappen zijn hier verbroken, huwelijken op de klippen gelopen, slapeloze nachten, mensen gezien aan de rand van de waanzin en ga zo maar voort: de tweelingparadox...
Tweelingparadox
Klaas en Jantien zijn tweelingen. Klaas gaat op reis met hoge snelheid, Jantien blijft op aarde achter. Gedurende de reis weet Jantien dat de klok van Klaas trager loopt, dus ze verwacht dat bij terugkomst Klaas jonger is gebleven dan zijzelf. Klaas ziet dat Jantien zich met grote snelheid van hem verwijdert. Klaas denkt dus dat de klok van Jantien trager loopt en komt dus tot de conclusie dat Jantien jonger is gebleven. Wie heeft er gelijk? Wat gebeurt er in werkelijkheid?