2.1 Magneten

Onderwerp: Elektrisch veld en magnetisch veld

Par 2.1: Magneten, uit hoofdstuk Magnetisme

De meest eenvoudige en bekende magneet is waarschijnlijk de staafmagneet (zie figuur 2.1). Een staafmagneet is meestal verdeeld in twee helften met verschillende kleuren. Dit is gedaan om aan te geven dat de magneet twee zogenaamde polen heeft. De ene kant van de magneet is de noordpool, de andere kant de zuidpool.

Figuur 2.1 Een staafmagneet

Houden we een tweede staafmagneet in de buurt, dan zullen we merken dat de magneten een magnetische kracht op elkaar uitoefenen. Deze kan zowel aantrekkend, als afstotend zijn. Er geldt:

Gelijksoortige polen stoten elkaar af, ongelijksoortige trekken elkaar aan.

Je ziet dat dit erg veel lijkt op de regel voor krachten tussen elektrische ladingen. Zijn polen dan een soort 'magnetische lading'? Nee! Waar positieve en negatieve lading 'los' voor kunnen komen, horen noord- en zuidpool als voor- en achterkant bij elkaar. Er is geen noordpool zonder zuidpool en andersom.

Als we de staafmagneet in tweeën hakken, zullen we dan ook geen losse noord- en zuidpool overhouden. Wat we wel krijgen zijn twee volwaardige magneten, zoals in figuur 2.2 is aangegeven. Zelfs als we door blijven hakken tot aan de kleinste deeltjes van de staaf zullen we nooit een losse pool aantreffen! In hoofdstuk 3 zul je zien waardoor dit komt.

Figuur 2.2 Het doorhakken van een staafmagneet levert twee kleinere staafmagneten op.

Opgaven
Je kunt nu opgaven 20 en 21 maken.

Filmpje
Bekijk het filmpje hieronder van de Gaussian Gun eens een paar keer. De cilinders zijn magneetjes, de kogels 'gewoon' van metaal. Kun je de grote kinetische energie waarmee de kogel wegschiet verklaren?

Gaussian Gun


Vorige Startpagina Elektrische en magnetische velden Startpagina Magnetisme Volgende