Thema
Beweging, valversnelling, energie-omzetting, sport
Waar gaat het over?
Bij bungee-jumpen val je, verbonden aan een (elastisch) touw. Is dit van invloed op de versnelling en op de snelheid die je haalt? Een energie-beschouwing leert dat je in principe met een grotere snelheid beneden komt dan bij een 'vrije' val.
- Van welke factoren kan dit effect afhangen? Kun je een (beredeneerde) schatting geven van de invloed van zo'n factor, een hypothese wat betreft de afhankelijkheid?
- Is de invloed (in werkelijkheid of) in een laboratoriumopstelling meetbaar? In dat geval is de hypothese te toetsen.
- Als je wrijving verwaarloost, is de val dan een eenparig versnelde beweging? Wellicht kun je op grond van de literatuur een computermodel (simulatie) maken waarmee de metingen te vergelijken zijn.
Waar vind ik informatie?
Scoop, deel 4/5V H2+H3+H7
Scoop, deel N1 dl.1 blz. 226, H2+H9
'Greater-Than-g-Accelaration', Physics Teacher 34, 6 (1996)
Aard van het onderzoek
Apparatuur: Een val kan geregistreerd worden met een stroboscopische verlichting. Of met een speciale CCD-camera plus bijbehorende software. Valvoorwerpen, soepel koord, e.d. zijn wel te vinden.
Experimenteel: vergt het waarschijnlijk doorzetting om enkele goede meetseries te krijgen. Ook inzicht in onnauwkeurigheden e.d. is belangrijk.
Theorie: is voor een deel standaard mechanische energie e.d. De verschillende afhankelijkheden in formule onderbrengen eist wiskundekennis (afgeleide e.d.).
Ondersteuning
Studenten en medewerkers van de afdeling Natuurkunde en Sterrenkunde willen je graag helpen bij het opzetten en uitvoeren van een experiment. Op die manier kun je onder deskundige begeleiding op de universiteit je grenzen verkennen. Hoe je dit kunt voorbereiden vind je onder het kopje Wat verwachten we van je? Wil je het onderzoek op de VU uitvoeren, of wil je extra informatie, vul dan het aanmeldingsformulier in. De VU neemt dan spoedig contact met je op.
Bekijk ook eens hun webstek: de vrije Universiteit Amsterdam